Novosti

Kultura

Boris T. Matić: Sve to oko kina Europa jako je žalosno, prozirno i jadno

Nažalost se ispostavilo da smo od početka bili u pravu i da smo s razlogom upozoravali što će se dogoditi s kinom Europa. Plan za obnovu i funkcioniranje kina nije nikada postojao, komentira direktor ZFF-a Boris T. Matić, prepuštanje kina KIC-u

Cnnsslzmvfnrqfjxkvqjv85vs0t

(foto Borna Filić/PIXSELL)

Bez ikakve sanacije - koja je bila izgovor za raskid ugovora sa Zagreb film festivalom - i u potpunoj tišini, Grad Zagreb, odnosno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predao je zgradu kultnog kina Europa javnoj ustanovi Kulturno informativni centar (KIC).

KIC-u je kino dodijeljeno besplatno, uz obavezu plaćanja režija, i to bez javnog natječaja na kojem je sam Bandić inzistirao u vrijeme izbacivanja ZFF-a iz zgrade.

Do momenta kad je objavljena odluka o preuzimanju zgrade, kino je bilo zatvoreno, tako da su skoro godinu dana, od 1. jula prošle godine, njen jedini sadržaj i aktivnost činili zaštitari.

Odluka od 14. aprila, kojom je kino Europa prešlo u ruke KIC-a na prijedlog Gradskog ureda za kulturu od 12. marta, objavljena je osam dana kasnije na web stranicama Grada, što dovoljno govori o diskreciji, kao i podatak da su nedavno su u KIC-u, čiju Upravu imenuje Grad, zaposleni Daniel Rafaelić i Branko Ištvančić.

Pojedini mediji podsjetili su da u Upravnom vijeću KIC-a sjede članovi i donatori Bandićeve stranke - Veljko Đorđević kao predsjednik, Davor Radić kao potpredsjednik te Dino Muhović, kao član.

Bandićev žestoki kritičar Dario Juričan oglasio se tvrdnjom da jedna od osnivačica Bandićeve stranke, Magdalena Ivkić, sjedi u tajništvu KIC-a, jogging partner Emil Matešić je viši stručni suradnik za posebne projekte i razvoj programa KIC-a, a Vedran Grladinović iz tehnike i informatike KIC-a također je donator koji je stranci 2017. dao 12 tisuća kuna.

- Nažalost se ispostavilo da smo od početka bili u pravu i da smo upozoravali s razlogom. Plan za obnovu i funkcioniranje kina nije nikada postojao - izjavio je za Novosti direktor ZFF-a Boris T. Matić, ističući da je tek nedavno započet rad na elaboratu za obnovu.

- Nije bio ni javni natječaj za novog upravitelja kina, iako ga je ta ista osoba, koja obnaša dužnost gradonačelnika, izrijekom nekoliko puta obećala tijekom prošlogodišnjih događanja kada smo izbačeni iz kina Europa. I zanimljivo je kako se javna ustanova KIC nametnula kao upravitelj kina, kad je poznato da kino-prikazivačku djelatnost u njihovoj dvorani od 60 mjesta s nekoliko projekcija tjedno uspješno vode naši kolege iz Restarta, odnosno vanjski suradnici. Ne sjećam se da je posljednjih mjeseci bila ikakva projekcija nekog filma koju je organizirao sam KIC, iako su već prošle godine, prema izjavama njihovog ravnatelja, bez javnog poziva zaposlili čak dvojicu voditelja filmskih programa. Sve to je jako žalosno, prozirno i jadno. Nadamo se da će neka bolja vremena za naš grad uskoro doći i da će netko drugi njime upravljati - ocijenio je Boris T. Matić

Izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta za Novosti je naglasio da je Grad Zagreb ovim potezom sebi na glavu nabio velike novčane troškove.

- Svi smo bili javno obmanuti tvrdnjama da je nužna hitna sanacija i da postoji dokumentacija. Nje nema, a svi su rokovi probijeni. Dakle, nije se ni imalo namjeru obnavljati zgradu - rekao je Laurenta i podsjetio da je Zagreb bez uložene kune imao na raspolaganju elitno kino s bogatim programom koje je bilo otvoreno i za potreba grada.

- Mi smo gradu plaćali 400.000 kuna najma godišnje, a za režije i plaće i honorare izdvajali 1,6 milijuna kuna, s tim da smo i od grada nešto dobivali. Za promocije i dizajniranje plakata plaćali smo 250.000 kuna, sada će sve te troškove od preko 2 milijuna kuna morati snositi građani Zagreba - smatra Laurenta, koji ukazuje i na trend u evropskoj i svjetskoj kulturi da se nastojati sačuvati kulturne institucije, pa i kina, ali ih iz uprave gradskih vlasti prebaciti privatnim poduzećima i nevladinim organizacijama koja njima mogu racionalnije upravljati, jasno se pritom držeći sporazuma i standarda - ističe Laurenta.

- U vrijeme koronavirusa i potresa vlada konfuzija pa je u takvoj atmosferi gradonačelniku bilo nešto lakše progurati ispod žita i nekome darovati kinu bez ispunjavanja uvjeta o kojima je on sam pričao - kaže za Novosti gradski vijećnik David Bilić iz Radničke fronte, koji smatra da bi se rasipanje gradske imovine, jer se ovih dana prodaju brojne gradske nekretnine na moru, trebalo reći na dnevnom redu Gradske skupštine.

- Na žalost, sjednica će biti održana elektronskim putem, bez mogućnosti aktualnog sata i kritiziranja gradonačelnika, tako da ćemo morati naći druge načine da upoznamo građane i potaknemo ih da reagiraju - rekao je Bilić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više