Novosti

Politika

Grad Zagreb ne popušta, ZFF i Propeler film moraju izaći iz kina Europa

Nakon što su udruga i tvrtka koje vode kino Europu još jednim dopisom zamolile Grad Zagreb da im dopusti zakup prostora nakon isteka ugovora 1. lipnja, ponovo su dobili odbijenicu

M6i9zw8ts6z3i6x92yy51g510c6

Grad Zagreb odbio je naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, poručuju iz Zagreb film festivala i tvrtke Propeler film (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Nakon dva prosvjeda zbog najave Grada Zagreba da će se kino Europa zatvoriti zbog renoviranja te dopisa udruge Zagreb film festival i tvrtke Propeler film, koji su dosad upravljali tim prostorom, gradski Ured za imovinsko-pravne odnose ostaje pri prijašnjoj odluci. Spomenutoj udruzi i tvrtki neće biti produžen ugovor o zakupu kina koje je središte kulturnog zbivanja u glavnom gradu. 

Naime, kako stoji u priopćenju ZFF-a i Propeler filma, na upit poslan 11. travnja u kojem su tražili da se rad kina nastavi do stvarnog početka obnove, a ne 1. lipnja kad im ističe ugovor o zakupu, što je i najavio Boris T. Matić nakon prosvjeda održanih početkom mjeseca, dobili su odgovor kojim se potvrđuje 'da se s danom isteka ugovora o najmu, dakle 1. lipnja ove godine, prostor kina Europa mora predati u posjed Gradu Zagrebu'.

'Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske', stoji u priopćenju u kojem se navodi kako u gradskom proračunu ne postoje 'ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva' za kino Europu.

Iz ZFF-a i Propeler filma upozoravaju kako nije jasno što će se dogoditi s već zakazanim programima nakon 1. lipnja kad kino moraju predati u posjed Gradu. 

'Podsjećamo da je kino Europa nastalo zbog potrebe filmske i kulturne zajednice Grada Zagreba i da u Zagrebu trenutačno ne postoji funkcionalan prostor koji svojom infrastrukturom može zamijeniti kino Europa', stoji u priopćenju u kojem se navodi i da s obzirom na snažnu pravnu osnovu njihovih molbi za produženje ugovora, svoju borbu nastavljaju pravnim putem. 

'Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu', kažu iz ZFF-a i Propeler filma.

Podsjetimo, početkom travnja Grad Zagreb je obavijestio sadašnje korisnike kina Europe kako im neće produžiti ugovor koji ističe 1. lipnja i to zbog renovacije. Oko dvije tisuće građana okupilo se ispred kina zahtijevajući od Grada da povuče svoju odluku, a organizirano je i okupljanje u samom kinu gdje se građanima obratio Boris T. Matić, prvi čovjek udruge i tvrtke koje su dosad upravljale prostorom. On je objasnio kako su Gradu već prije nudili nekoliko modela renovacije i nastojali uspostaviti dijalog no bez uspjeha.

Njihov posljednji pokušaj – još jedan dopis Gradu Zagrebu, rezultirao je novom odbijenicom. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više