Novosti

Kultura

"Kako se poseksati" i dobiti nagradu

Projekcije su bile rasprodane, gledatelje je bilo 30 do 40 posto više nego lani, bilo je stotinjak filmskih gostiju koji su bili vrlo zadovoljni i to sve unatoč problemima premještanja i novih lokacija, kazao je osnivač i direktor ZFF-a Boris T. Matić

Large dragan bjelogrli%c4%87  alisa radakovi%c4%87  radivoje bukvi%c4%87  jovan jovanovi%c4%87 foto samir ceric kovacevic 20231111 img 8853

Dragan Bjelogrlić, Alisa Radaković, Radivoje Bukvić i Jovan Jovanović (foto Samir Cerić Kovačević (zff))

Podjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom filma "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića u prepunoj dvorani SC-a u Zagrebu 11. novembra zatvoreno je 21. izdanje Zagreb Film Festivala.

Glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, žiri - koji su činili producentica Renée Hansen Mlodyszewski, producentica i glumica Labina Mitevska, te režiser Sebastian Meise - dodijelio je filmu "Kako se poseksati" britanske autorice Molly Manning Walker.

Žiri kratkometražnog igranog filma najboljim je proglasio "Samo neka uspije" Daniela Soaresa. Posebno priznanje pripalo je filmu "Cice" norveškog autora Eivinda Landsvika jer na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje.

Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice pripala su Davidu Gaši za film "Niska trava", a posebno priznanje filmu "Škafetin" Paška Vukasovića.

Žiri programa Ponovno s nama nagradu Zlatni bicikl za najbolji film dodijelio je filmu "Zakon zbornice" Ilkera Çataka. Dječji žiri dodijelio je nagradu španjolskom filmu "Valdova priča" u režiji Roberta Buesa.

Za utiske s ovogodišnjeg izdanja pitali smo direktora ZFF-a Borisa T. Matića.

- Nakon prošlogodišnjeg izdanja o kojem smo danima i mjesecima slušali kako je bilo najbolje, u svih ovih 20 godina nismo mogli vjerovati da nam se ove godine može dogoditi ovakav uspjeh. Ali ne samo da se dogodio, već je i premašio sve što se ranije dogodilo: projekcije su bile rasprodane, gledatelja je bilo 30 do 40 posto više nego lani, bilo je stotinjak filmskih gostiju koji su bili vrlo sretni i zadovoljni i to sve unatoč svim problemima premještanja i novim lokacijama – kazao je Matić.

Naveo je i razloge zašto festivalu ide dobro.

– Napokon smo se oporavili od straha od pandemije, a ljudi su željni dobrih stvari. Publika je shvatila da je festival postao jedino mjesto za pogledati drukčije filmove, jer su gradska kina zatvorena - rekao je dodao da su filmovi iz regiona gledani, ali da će dio njih vrlo brzo nakon festivala ići i u redovnu kino distribuciju. Istaknuo je da se filmovi sa ZFF-a prikazuju u još 14 gradova, kao i da su na online platformama bili vrlo gledani.

Po riječima Davida Gaše, studenta na zadnjoj godini Akademije dramskih umjetnosti, nagrada je za njega poticaj da nastavi isprobavati nove stvari i da se nastavi truditi u budućnosti.

- Mlade generacije autora su već tu. Zadovoljan sam sa svim kratkim i dugim filmovima koje viđam na festivalima u zadnje vrijeme, ponosan sam na sve svoje kolege i nadam se da hrvatski film ide u sve boljem smjeru. Za sada je za kratke filmove super platforma www.croatia.film ali i svi festivali na kojima se filmovi prikazuju. Možda bi i svaki manji grad trebao pokrenuti neku svoju reviju ili festival da dovede filmove publici - ocijenio je Gašo.

Kako nam je rekla Labina Mitevska, festival je pokazao brojne fantastične filmove.

- Hrvatska ima zanimljive i dobre autore i fantastične festivale, ali primećujemo da nema nezavisnih bioskopa, a Zagrebu stvarno treba dobar bioskop. Nadam se zato da će bioskopi koji su u obnovi vratiti filmadžijama jer su oni što nama treba - kazala je Mitevska.

Podsjetimo, od 6. do 12. novembra na pet gradskih lokacija i tri online adrese prikazano je 115 ostvarenja. Nakon projekcije "Čuvara formule", koja će se od 16. novembra naći u redovnoj kino distribuciji, producent, režiser i scenarist Dragan Bjelogrlić, kao i glumci Radivoj Bukvić, Alisa Radaković i Jovan Jovanović odgovarali su na brojna pitanja.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više