Novosti

Kultura

Pobjeda "Joylanda" i priznanje "Sigurnom mjestu"

Ostvarilo se ono što sam očekivao da se publika nakon dvije godine pauze i ograničenja vrati u kina, tako da smo imali puno rasprodanih projekcija, rekao je Boris T. Matić na završetku 20. Zagreb film festival

Large pobjednici

Rino Barbir, Klara Šovagović, Josip Lukić, Juraj Lerotić i Matjaž Ivanišin (foto Samir Cerić Kovačević (zff))

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom filma "Trokut tuge" Rubena Östlunda u punoj dvorani Kina SC 29. listopada završeno je 20. izdanje Zagreb Film Festivala tokom kojeg je od 23. listopada prikazano 115 filmova.

Obraćajući se publici, direktor Festivala Boris T. Matić pozvao je prisutne da, umjesto minutom šutnje, gromoglasnim pljeskom odaju počast preminulom kolegi i prijatelju, redatelju Lukasu Noli.

U natjecateljskom programu dugometražnog filma prikazano je 11 filmova, od čega četiri hrvatska na većinom rasprodanim projekcijama, a po deset ostvarenja prikazano je u kratkom međunarodnom, kao i nacionalnom kratkometražnom programu Kockice.

Žiri dugometražnog programa dodijelio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film pakistanskom "Joyland" autora Saima Sadiqa, a posebno priznanje domaćem ostvarenju

"Sigurno mjesto" Juraja Lerotića.

Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki igrani film dobila je slovensko-mađarsko-talijanska koprodukcija "I tako je završilo ljeto" Matjaža Ivanišina, a posebno priznanje "Ono što ostaje", Portugalca Daniela Soaresa.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice dobio je "Nije zima za komarce" koji potpisuju Josip Lukić i Klara Šovagović, a posebno priznanje "Zof" autora Rine Barbira.

Nakon ceremonije proglašenje pobjednika za dojmove smo pitali direktora ZFF-a Borisa T. Matića.

– Ostvarilo se ono što sam očekivao i čemu sam se nadao. Publika se nakon dvije godine pauze i ograničenja ponovo vratila u kina, pa smo imali puno rasprodanih projekcija. Vratili su se i gosti festivala, jer pravog festivala nema bez gostiju. U natjecateljskom programu imali smo četiri hrvatska filma i drago mi je da drugu godinu za redom jedan hrvatski film dobiva posebno priznanje žirija. Pogurali smo Kockice i hrvatsku kinematografiju, a znamo da to moramo činiti i ubuduće – istaknuo je Matić.

Naglasio je i da je pomlađena ekipa bila na visini zadatka.

- Sve je radilo kao urica unatoč sitnim izazovima koje nitko sa strane nije primijetio - rekao je i najavio da će u narednim mjesecima u kina ići svi prikazani hrvatski filmovi. "Stric" već igra u nezavisnim kinima, a već 3. studenog u distribuciju kreće "Sigurno mjesto", "Garbura" 22. prosinca, a "Tragovi", "Osam planina" i "Blizu" u prvim mjesecima naredne godine. Osim toga, tu su i filmovi "Alcarràs" i "Kapetanica Nova", čiji je službeni distributer ZFF, kao i "Trokuta tuge" koji u kina stiže 17. studenog.

Nažalost, pobjednički film "Joyland" nije predviđen za distribuciju, iako je to prvi put da na festivalu igra film iz Pakistana.

- Za našu publiku uvijek pokušavamo tražiti filmove iz zemalja o kojima se ne zna mnogo. Ovo je bio divan film koji kroz neobičnu priču govori o položaju žena, što je žiri prepoznao - rekao je.

Pitali smo ga hoće li se pojaviti knjiga o 20 godina ili o četvrt vijeka festivala.

– Prije deset dana pitali su me zašto ne bismo napravili monografiju za kino Europa koje smo nekad vodili. Nisam sklon monografijama i knjigama, a drago mi je da postoji internet sa svojim bespućima ili neki naši filmovi koji kao video arhiva nekad više govore od napisane riječi. Tako ćemo se usmjeravati u pravcu dokumentarnog filma - rekao je Boris T. Matić.

Razgovarali smo i s autorima najboljeg filma na Kockicama.

- Super je da smo dobili nagradu, ali mi je veća nagrada kako je publika primila film i da se tokom projekcije cijela dvorana smijala. I dalje ćemo se prijavljivati na festivale, a nadam se da će film završiti na croatian.filmu da ga ljudi mogu gledati - rekla nam je Klara Šovagović.

Zadovoljan je i Josip Lukić.

- Snimanje nije išlo glatko. Glavni glumac se razbolio noć uoči početka, pa sam glumio i zajedno s Klarom smišljao scene i kadrove. Najuzbudljivije mi je kad krene film jer ne znam gdje će me dovesti. Ovaj put je bilo ekstremno, ali uspješno. Film je na Sarajevo film festivalu dobio glavnu nagradu u studentskom natjecanju, a sad je i ovdje dobio priznanje - kaže Lukić i naglašava da ga ne čudi eksplozija kvalitetnih debitanata, s obzirom da je generacija redatelja, montažera i snimatelja, rođena krajem 70-ih i tokom 80-ih, filmski obrazovana i prati moderne trendove.

Svoje dojmove s nama je podijelila i producentica filma "Sigurno mjesto" Miljenka Čogelja.

- Čast nam da je žiri prepoznao kvalitetu filma u kojem se osobna priča i iskustvo obiteljske tragedije spajaju s autorskim djelom. Kako sada ide u kina, nadamo se će priznanje biti poticaj publici da ga ide pogledati - rekla je.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više