Novosti

Kronika

Бoрoвo oживљaвa eкoнoмиjу

Oпштинa Бoрoвo oтвoрилa нoвe кoнкурсe зa jaчaњe eкoнoмских aктивнoсти у услoвимa пaндeмиje: Mилиoн кунa идe зa субвeнциje приврeдницимa, OПГ-oвимa и зa стaмбeнo збрињaвaњe млaдих

Large borovo 7b

Opština Borovo nastoji spasiti preduzetnike i poljoprivrednike

Opština Borovo je ovu godinu započela nizom mera s ciljem ublažavanja posledica epidemije koronavirusa u privredi, ali i demografskim merama. Više od milion kuna bespovratnih sredstava predviđeno je u ovogodišnjem budžetu za Program poticanja privrede i stambenog zbrinjavanja koji obuhvaća subvencije za postojeće privrednike, za one koji otvaraju nove obrte ili firme, za mala porodična poljoprivredna gazdinstva te za stambeno zbrinjavanje mladih i mladih porodica.

Konkursi raspisani krajem januara pokazali su veliki interes privrednika. Zbog toga je opštinsko rukovodstvo odlučilo da poveća ukupna sredstva kako bi što više poslovnih subjekata pogođenih korona-krizom moglo ostvariti subvenciju za razvoj i unapređenje svog poslovanja. Prvobitno planirani iznos od 300.000 kuna izmenama budžeta je povećan za 230.000 kuna što znači da će osim 20 poslovnih subjekata koji su već ostvarili bespovratnu potporu u iznosu od 15.000 kn, tu mogućnost moći da iskoriste i oni koji nisu prošli na prvom konkursu jer nisu bili brži od drugih.

- Svi privrednici koji nisu prošli na prvom javnom pozivu mogu se javiti na novi koji će biti otvoren 15. marta od 8 časova ujutro. Zahtevi se kao i na prvom javnom pozivu predaju u pošti, a subvencija iznosi 15.000 kuna po korisniku. Svi oni koji žele da konkurišu neka pripreme svu potrebnu dokumentaciju prema Pravilniku koji je bio na snazi i prilikom prvog javnog poziva, a objavljen je na mrežnim stanicama Opštine Borovo - kaže načelnik opštine Zoran Baćanović, dodajući da će se zahtevi odobravati prema redosledu zaprimanja do utroška sredstava. Baćanović pojašnjava da je najviše sredstava namenjeno privrednicima jer su oni najviše pogođeni korona-krizom budući da im je otežano poslovanje ili smanjen obim posla, a nekima od njih, poput ugostitelja, onemogućen rad. Onima koji su za vreme "lokdauna" bili zatvoreni prošle godine je dodeljena i jednokratna novčana pomoć od 8.000 kuna.

Programom poticanja razvoja privrede predviđeno je i 100.000 kuna za pokretanje nove delatnosti, otvaranje novog obrta ili trgovačkog društva, odnosno 20.000 kuna po korisniku. Tu priliku je do sada iskoristilo dvoje novih preduzetnika, tako da je poziv i dalje otvoren. Ukupno 120.000 kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje već je utrošeno, a novih javnih poziva za sada neće biti. Kad je reč o demografskim merama, najvažnija je ona o sufinansiranju kupovine porodične kuće za šta je predviđeno 300.000 kuna.

- Želimo potaknuti mlade ljude da kupuju kuće na području opštine Borovo. Sredstva koja smo planirali biće dovoljna za deset porodica, od kojih će svaka dobiti subvenciju od 30.000 kuna - kaže Baćanović i pojašnjava da se mera odnosi kako na meštane Borova tako i na one porodice koje žele da se nastane u Borovu. Neki od uslova su da korisnici nisu stariji od 45 godina te da u proteklih pet godina nisu prodali nekretninu u vlasništvu. Za ovu meru do sada su pristigla tri zahteva, ali je poziv otvoren sve dok se sva sredstva ne utroše.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više