Novosti

Politika

Branitelj, pa zlostavljač

Zadranin Jure Zubčić, za kojeg je šire čitateljstvo čulo kad je dopisao slovo ‘lj’ na nepismeni šovinistički grafit ‘Ubi Srbina’, nakon svojeg slučaja je uvjeren da institucije zaista rade svoj posao, ali samo za one koji imaju dovoljno moći i utjecaja

Zgfb8j8ge6bzsi66r8s6gwmswcq

Jure Zubčić

Najpoznatiju domaću floskulu ‘neka institucije rade svoj posao’ najčešće koriste oni koji bi već davno promatrali svijet kroz okomite šipke da ove zaista rade svoj posao. Zadranin Jure Zubčić je, međutim, nakon svojeg slučaja uvjeren da institucije zaista rade svoj posao, ali samo za one koji imaju dovoljno moći i utjecaja.

Zubčić, za kojeg je šire čitateljstvo čulo kad je početkom siječnja dopisao slovo ‘lj’ na nepismeni šovinistički grafit ‘Ubi Srbina’, mediji su upoznali još u svibnju 2017. godine, kad je objavio otvoreno pismo zastupniku Željku Glasnoviću zbog prijetnje novinaru RTL-a. Tek što ga je objavio, u Zubčićev elektronski sandučić stigla je prijetnja ubojstvom. Zubčić je odmah otišao na policiju kako bi prijavio nepoznatog počinitelja. Organi gonjenja su negdje u isto vrijeme promptno reagirali na mnogo blaže djelo uvrede navijača Torcide prema državnoj tajnici za sport Janici Kostelić i za manje od par sati uhvatili skupinu koja ju je vrijeđala. Zubčiću su pak, kako svjedoči, na policiji rekli da su prijetnje smrću nešto s čime bi se trebao pomiriti jer se bavi politikom – naime član je SDP-a.

- Tek nakon što je njihovo nepostupanje završilo u medijima i na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na moje je inzistiranje podignuta kaznena prijava - kaže Zubčić.

Policija je u rujnu 2017. otkrila počinitelja u Vukovaru, ali je Državno odvjetništvo četiri mjeseca nakon toga poručilo da je počinitelj, što se njih tiče, i dalje nepoznat. Naknadno su državni tužitelji ipak saznali tko je prijetio, ali su – ne navodeći bilo kakve nalaze vještačenja – odgovorili da je veteran, da ima PTSP i da je bio neubrojiv kad je prijetio. Usput su mu u pismenom izvještaju, poslanom na njegovu adresu, otkrili i Zubčićevu adresu, tek da se nađe.

Zubčić kaže da neće odustati od traženja pravde.

- Državno odvjetništvo bi valjda trebalo zastupati žrtvu, a ne onoga koji prijeti ubojstvom. Povjerenje u institucije očito možete imati samo ako ste građanin s debelim bankovnim računom, ako ste ‘ugledni privatnik’ koji financira vladajuće ili ako ste iz ‘uzorne obitelji’ - navodi ovaj nepodobni Zadranin.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više