Novosti

Kultura

Брeнoмaниja и у Риjeци

У Хрвaтскoм културнoм дoму нa Сушaку зaвршeн je први диo хрвaтскe турнeje кaзaлишнe прeдстaвe Лeпa Брeнa прojeкт. У чeтири дaнa, oвaj глaзбeнo-плeснo-дрaмски спeктaкл oдигрaн je чaк шeст путa, a зa oбa тeрминa у Риjeци кaртe су билe рaспрoдaнe

Large 5

Nakon Zagreba i u Rijeci – Brena projekt (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Prošlog je petka u riječkom Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku završen prvi dio hrvatske turneje kazališne predstave Lepa Brena projekt. Predstava prikazuje život Fahrete Jahić u kontekstu društveno-političke tranzicije, a nastala je iz monologa dramskih pisaca Maje Pelević, Tanje Šljivar, Vedrane Klepice, Slobodana Obradovića i Olge Dimitrijević, dok su redatelji predstave Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić. Glumački ansambl predvođen je Jasnom Đuričić, zatim Jelenom Ilić, Anđelom Jovanović, Jovanom Belović te Vladimirom Aleksićem, a svako od njih utjelovljuje jednu od pet Brena - Brenu Graditeljstva, Brenu Biznismenku, Brenu Pjesme, Brenu Jugoslavenku i Brenu Seksualnosti.

U samo četiri dana, ovaj glazbeno-plesno-dramski spektakl odigran je čak šest puta, a za oba termina održana u Rijeci karte su bile u potpunosti rasprodane. Iako se najavljivalo kako će Lepa Brena posjetiti premijeru u Hrvatskom kulturnom domu u na Sušaku, naposljetku se nije pojavila, a na rezerviranim mjestima u prvim redovima našli su se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suprugom te s glasnogovornicom Erminom Duraj.

Osim što govori o životu najveće   balkanske zvijezde, predstava problematizira njezinu popularnost, kao i period same tranzicije, a sve to ispričano kroz pet lica jedne žene nastalih iz čitanja Brene u korelaciji s povijesnim, društvenim i ekonomskim aspektima života. Dok Brena Graditeljstva govori o socijalizmu iz današnje tranzicijske perspektive, govori i o ratu, a Brena Seksualnosti prikazuje sudbinu transvestita koji nastupa kao drag zvijezda koja utjelovljuje njezin lik. Brena Biznismenka prikazuje naličje dive koje se očitava u ljudskoj slabosti, Brena Jugoslovenka donosi bestidni užas rata, a Brena Pjesme pruža mogućnost za promjenom i životom dostojnim življenja. Baš kao i u zagrebačka, i riječka publika je glumce na kraju pozdravila gromoglasnim pljeskom, a zbog velikog interesa predstava se u Hrvatsku vraća već ovog travnja te će osim u Zagrebu gostovati u još nekoliko gradova.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više