Novosti

Kronika

Burni dani 1996.

Svečanom akademijom u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta obilježio je 25. godišnjicu. Ideju za osnivanje pododbora dali su karlovački profesori Vladimir Funduk i Stevo Komadina

Large 5

Svečana akademija pododbora Karlovac

Svečanom akademijom u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta obilježio je 25. godišnjicu. Pododbor je osnovan pred kraj 1996. pa je proslava četvrt vijeka rada odložena za godinu dana zbog pandemije. Održan je prigodni kulturno-umjetnički program, a o povijesti pododbora govorio je predsjednik Milan Lapčić. Prisutnima se potom obratio i generalni sekretar SKD Prosvjeta Slobodan Živković, a kasnije je održano druženje svih prisutnih.

Ideju za osnivanje pododbora dali su karlovački profesori Vladimir Funduk i Stevo Komadina dok je "papirnatu operativu" obavljao tadašnji generalni sekretar Prosvjete, Karlovčanin Duško Radaković. Potom su inicijatori razgovarali s "viđenijim" karlovačkim Srbima jer je trebalo sakupiti 20 potpisa inicijatora osnivanja pododbora. Za prvog predsjednika bio je izabran Vladimir Funduk. Osnovane su literarna, likovna, šahovska i etno-sekcija. Važno je istaknuti da su osnivačkoj skupštini, petnaestak mjeseci nakon akcije Oluja, prisustvovali tadašnji predsjednik karlovačke Matice Hrvatske prof. Ivan Jurković i njegov zamjenik Stanko Rožman, što je bila velika moralna potpora kulturnih predstavnika većinskog naroda. Pododbor je bio i inicijator povratka pravoslavnih sveštenika u Karlovac pa je tako prvi poslijeratni sveštenik bio Duško Spasojević.

Pododbor je do sada organizirao i sudjelovao na više od 200 likovnih kolonija, organizirao preko 30 izložbi, održan je veliki broj književnih tribina i posjećeno je više od 20 mjesta značajnih za kulturu i tradiciju. Uspostavljena je bliska saradnja s brojnim drugima srpskim organizacijama i institucijama iz Hrvatske, Republike Srpske i Srbije te sa antifašistima. Lapčić je zahvalio SNV-u koji je kupio prostor gdje su sada smještene sve karlovačke srpske organizacije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više