Novosti

Društvo

Carlsen pobijedio u Zagrebu

Svjetski prvak najavio je da sljedeće godine neće braniti titulu pa će za naslov igrati Nepomniašči i Ding

Large saric

Ivan Šarić i Magnus Carlsen na turniru u Zagrebu (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen pobijedio na SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz turniru u Zagrebu. Turnir na kojem je nastupilo deset velemajstora igran je u brzom i ubrzanom šahu, prije tri godine isti turnir u Zagrebu organiziran je u klasičnom šahu, a zbrojeno je najbolji bio Carlsen s 22,5 osvojena boda. Drugo mjesto na iznimno jakom turniru podijelila su dva francuska igrača Maxime Vachier-Lagrave i Alireza Firouzja s 22 osvojena boda, a iza njih su se plasirali ruski igrač koji zbog napada na Ukrajinu nastupa pod zastavom FIDE Ian Nepomniašči i američki Wesley So. Domaći šahist Ivan Šarić koji je dobio pozivnicu za turnir bio je deseti.

No, najvažnija prošlotjedna šahovska vijest nije pobjeda Carlsena nego njegova objava da neće braniti naslov prvaka svijeta. Norvežanin deset godina dominira svjetskim šahom, a koncem prošle godine titulu je uspješno obranio uvjerljivo pobijedivši Nepomniaščija. Odmah nakon završetka meča za titulu najavio je da će razmisliti hoće li ubuduće braniti titulu. Najavio je da bi titulu branio ako bi mu izazivač bio Alireza Firouzja, izvrsni 19-godišnji Iranac koji nastupa pod francuskom zastavom. Firouzja je trenutačno treći igrač na svjetskoj rejting listi, donedavno je bio drugi, a najmlađi je igrač u povijesti koji je dosegao rejting od 2800 bodova. No, na nedavnom turniru kandidata održanom u Madridu Firouzja je podbacio i osvojio tek šesto mjesto od osam igrača.

Pobijedio je Nepomniašči i time stekao pravo na meč s Carlsenom za titulu, ali od tog meča očito neće biti ništa. Sljedeće godine za upražnjeno mjesto prvaka svijeta igrat će Nepomniašći i kineski velemajstor Ding Liren, inače drugi igrač na rejting listi, koji je na turniru kandidata bio drugi. Interesantno je da se Ding nije kvalificirao za turnir kandidata. Međutim, ruskom velemajstoru Sergeju Karjakinu je zabranjen nastup na turniru zbog snažne podrške ruskoj invaziji Ukrajine pa je kao najbolje rangirani igrač pozvan Ding. Nepomniaščiju će to biti drugi pokušaj osvajanja svjetske titule, a Dingu prvi. Kineski je šahist vlasnik najdužeg niza partija među vrhunskim igračima u kojima nije pobijeđen. Od kolovoza 2017. do studenog 2018. nije pobijeđen u sto partija klasičnog šaha.

Sljedeće godine znat ćemo tko je novi svjetski prvak u šahu, a izvjesno je da svjetski prvak neće biti ujedno i najbolji svjetski šahist.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više