Novosti

Politika

Cirkus Kordićado

Haški osuđenik doživljava zvjezdane trenutke: Dario Kordić u Vodicama je predstavljen kao glavna zvijezda Dana kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine

G5pbkow61ftawba858xw050jycr

I staro i mlado, svi, svi, svi... – Dario Kordić  (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Osuđeni ratni zločinac i bivši predsjednik HDZ-a BiH Dario Kordić, koji u posljednje dvije godine otkako je na slobodi pokušava oponašati Isusa Krista, nevjerojatno je popularan u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon svečanog dočeka na zagrebačkom aerodromu i niza vjersko-domoljubnih manifestacija, sa svojim putujućim cirkusom pojavio se lanjskog ožujka u kinodvorani u Grudama. Tamo je narodu svjedočio o svojim susretima s Kristom u haškom zatvoru i zatvorenicima koje je obraćao na kršćanstvo.

U posljednja tri mjeseca već je dvaput gostovao u Šibensko-kninskoj županiji, koja u Hrvatskoj ima možda najbolje očuvanu tradiciju antifašizma. Najprije je u septembru u crkvi sv. Leopolda, šibenskoj župi u rubnoj četvrti Njivice, održao predavanje na tribini ‘Svjedočanstva’. Prisutnim vjernicima nemilice je drobio o svome prijateljstvu s Kristom, istaknuvši da su mu zatvorski dani bili ‘najmilosniji period života’. Na takvu provokaciju reagirao je predsjednik SDP-a Šibensko-kninske županije Ivan Klarin, koji je s pravom izrazio zgražanje jer nitko od šibenske znanstvene, kulturne i političke javnosti nije reagirao na činjenicu da osuđenik za ratne zločine drži moralna predavanja po šibenskim crkvama. Reagirala je i šibenska Antifa, čiji su aktivisti tjedan dana kasnije na vrata druge crkvice, župe Pohođenja Blažene Djevice Marije, također u Njivicama, izvjesili papir s popisom 116 žrtava ubijenih 1993. u Ahmićima.

I staro i mlado dočekalo je pak nedavno Kordića i suprugu mu Veneru u susjednim Vodicama. Tamo je, uz saborskog zastupnika Mosta Miru Bulja, Kordić dočekan kao glavna zvijezda Dana kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine (?!). Manifestaciju je u jednom vodičkom hotelu organizirala Zajednica Hrvata BiH Šibensko-kninske županije. Kordić je i ondje iskoristio svojih pet minuta, pa je svoje popularno svjedočanstvo usput obavio u obližnjoj crkvi bl. Alojzija Stepinca na Srimi. Haški kažnjenik kasnije se pridružio koncertu Željka Bebeka, bivšeg asa Bijelog dugmeta koji mu je bezuspješno pokušavao ukrasti šou.

Pozivanjem i predstavljanjem Darija Kordića kao glavne zvijezde manifestacije, pored toliko časnih bosanskohercegovačkih Hrvata, Zajednica Hrvata BiH Šibensko-kninske županije doista je pala na niske grane, a od tog pada teško će se oporaviti. Mogli bismo ovdje otvoriti i kladionicu s otvorenom ponudom: u kojem će gradu, crkvi, hotelu, kulturnoj ustanovi ili birtiji uskoro nastupiti Kordić? Ili da parafraziramo popularni hit Nervoznog poštara: i staro i mlado, svi u cirkus Kordićado.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više