>

novosti logo

Piše M. Bačić

‘Crna legija’ izbačena s Coca-Cola kupa

Nakon što smo organizatorima ukazali da je na nogometnom turniru sudjelovala momčad koja je dobile ime po najozloglašenijoj ustaškoj jedinici, ekipa je diskvalificirana iz daljnjeg natjecanja

Na nogometnom turniru Coca-Cola Cup, koji je nedavno održan u Varaždinu u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih, sudjelovala je ekipa pod nazivom ‘Crna legija’. S obzirom da se radi o momčadi koja je ime dobila po najozloglašenijoj ustaškoj jedinici u NDH kojom je zapovijedao Jure Francetić, organizatoru smo poslali upit kako je moguće da su im dopustili sudjelovanje na turniru.

Iz Plazma sportske igre mladih objasnili su nam da im se dogodio organizacijski propust. Nakon što je uočeno ime ekipe, sazvana je disciplinska komisija koja ju se diskvalificirala iz daljnjeg natjecanja.

‘Zahvaljujemo na ukazanoj grešci, radi se o organizacijskom propustu. Nakon korone smo imali veći broj turnira. Na terenu imamo 7000 koordinatora i trenera koji u ovim teškim uvjetima nastoje organizirati natjecanja za djecu i mlade. Plazma sportske igre mladih su potpuno nepolitična organizacija i ne želimo da nas se svrstava u bilo kakav kontekst zbog pogreške koja nam se dogodila unutar sustava. Jedini postulat igara je promicane sporta, sportskog načina života, fair playa i nedskriminacije’, odgovorili su nam iz PR službe Plazma sportskih igara mladih.

Ipak, nisu nam željeli otkriti tko je trener ‘Crne legije’ te odakle se ona pojavila na natjecanju jer, kako kažu, ne žele tome više pridavati pažnju.

Iz Coca-ColeHBC Hrvatska rekli su nam kako oštro osuđuju navedeni događaj. 

'Coca-Cola HBC Hrvatska predano radi na zaštiti ljudskih prava te je politika naše tvrtke ne diskriminirati u bilo kojem obliku rada na temelju rase, vjere, boje kože, etničkog ili narodnosnog podrijetla, dobi, invaliditeta, seksualnog opredjeljenja, političkog mišljenja, spola ili bračnog stanja.nJednako kao u tvrtki u svojem se postupanju u zajednici vodimo istim načelima i principima, jer vjerujemo kako aktivnošću i brigom za zajednicu u kojoj poslujemo možemo na najbolji način pokazati društvenu odgovornost te doprinijeti pozitivnim promjenama.Coca-Cola HBC Hrvatska predano radi na zaštiti ljudskih prava te je politika naše tvrtke ne diskriminirati u bilo kojem obliku rada na temelju rase, vjere, boje kože, etničkog ili narodnosnog podrijetla, dobi, invaliditeta, seksualnog opredjeljenja, političkog mišljenja, spola ili bračnog stanja', rekli su nam iz Coca-Cole.

Inače, ekipa istog imena sudjelovala je i na Memorijalnom malonogometnom noćnom turniru u srpnju 2017. godine održanom u Brodskom Drenovcu. I godinu dana ranije na manifestaciji Dani Kočerina u Širokom Brijegu također je sudjelovala momčad pod nazivom ‘Crna legija’, a igrali su u crnim majicama i grbom s početnim bijelim poljem. Nismo uspjeli utvrditi radi li se o istoj momčadi ili pak trendu davanja imena amaterskim momčadima po zloglasnoj ustaškoj jedinici.

1/1