Novosti

Društvo

Cro kartica – neprovediva

Tu bi karticu zaista mogao iskoristiti vrlo mali broj radnika. Ta mjera nije ni na tragu nekadašnjih radničkih odmarališta, koja su bila narodna i imala znatno niže cijene, kaže sindikalist Mladen Novosel

Ovbllxuaz5j87h2lyl4u4dmg5uc

Cro kartica može se koristiti samo izvan sezone (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Od prvog dana ove godine na snazi je nova mjera četvrtog kruga porezne reforme u režiji Plenkovićeve vlade – poslodavci vaučerom u iznosu od 2.500 kuna mogu nagraditi svoje radnike i to za podmirivanje troškova korištenja ugostiteljskih i turističkih usluga unutar zemlje, ali izvan turističke sezone. Inače, poslodavci na godišnjoj razini na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada mogu isplatiti maksimalno neoporezivih 8.000 kuna po radniku, a najnovija porezna reforma omogućuje da se 2.500 kuna od tog iznosa radnicima isplati na ime nagrade. Za tu potrebu uvedena je i tzv. Cro kartica putem koje bi poslodavci uplaćivali navedeni iznos, koji neće biti moguće iskoristiti u svim poslovnim subjektima, već isključivo u onima koji će biti uključeni u ovaj posebni program.

Otkako je navedena porezna mjera najavljena, započele su ideološke rasprave da li se ona uvodi za poticanje potrošnje u razdoblju izvan sezone, a na teret radnika, da li se ograničavanjem mjesta potrošnje otvara prostor za dobro poznatu korupciju i na kraju da li bi radnik radije tih 2.500 kuna uzeo u gotovini i njome slobodno raspolagao ili mu je veći interes trošenje za određenu svrhu. Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, smatra da nova porezna mjera, odnosno Cro kartica neće biti od koristi za radnike.

- To je populistička mjera koja je usvojena kako bi lijepo zvučala u javnosti, ali u praksi niti je dobra niti provediva. Zaista bi je mogao iskoristiti vrlo mali broj radnika. Takvi bi izvan sezone morali imati mogućnost korištenja godišnjeg odmora, a također jako dobro znamo da iznos od 2.500 kuna nije dovoljan za godišnji odmor. Koliko je radnicima prihvatljivo da naknadu za korištenje godišnjeg odmora ne dobiju u novcu, kao što je to po pravilu do sada ugovarano? - upozorava Novosel.

Dodaje da nova mjera mora biti regulirana nekim aktom poslodavca i da nikome, pa ni radniku, ne može biti nametnuta. Naglašava da Gospodarsko-socijalno vijeće već godinu i pol nije u funkciji pa sindikati kao socijalni partneri nisu imali nikakav utjecaj na donošenje nove mjere. Ideolozi tržišnog fundamentalizma već su digli buku jer Cro kartica navodno podsjećana na nekadašnji sistem radničkih odmarališta u bivšoj Jugoslaviji, što je za njih, naravno, a priori loše. S time se Novosel ne slaže.

- Ta Vladina mjera nije ni na tragu nekadašnjih radničkih odmarališta. Ona su bila narodna i imala su znatno niže cijene uz subvencioniranje samih tvrtki, koje su također bile narodne, a danas su privatizirane, kao i nekadašnja odmarališta - poručuje Novosel.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više