Novosti

Društvo

Čuvari liberalne demokracije

Četvrt stoljeća tražimo više transparentnosti, više participacije građanki, više institucionalne odgovornosti, veći prostor demokratskog odlučivanja uz čvrstu zaštitu ljudskih i građanskih prava i sloboda, poručeno je s 25. obljetnice Gonga

Large gong

Dragan Zelić, Oriana Ivković Novokmet, Suzana Jašić, Sandra Pernar i Nives Miošić

Prigodnim skupom u dvorani Urania u Zagrebu, 15. septembra, aktivisti i prijatelji nevladine organizacije Gong obilježili su prvih 25 godina uspješnog djelovanja. Gong se u proteklih 25 godina mijenjao, ali nikad nismo odstupili od promicanja liberalne demokracije u Hrvatskoj i EU, istaknuli su govornici.

Četvrt stoljeća tražimo više transparentnosti, više participacije građanki, više institucionalne odgovornosti, veći prostor demokratskog odlučivanja uz čvrstu zaštitu ljudskih i građanskih prava i sloboda uz pojačavanje glasova građana i građanki, poručeno je sa skupa na kojem su o prošlosti i budućnosti ove nevladine organizacije govorili oni koji su obilježili rad Gonga posljednjih 25 godina.

Osim izvršne direktorice Orijane Ivković Novokmet, o svemu što im se dešavalo i što ih još čeka govorili su predsjednik Vijeća Gonga Berto Šalaj, Suzana Jašić, Dario Čepo, Sandra Pernar, Dragan Zelić i Dražen Hoffmann, kao i Sara Lalić iz CMS-a, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i Igor Vidačak, raniji predstojnik Vladinog Ureda za udruge .

- Gong sam uvijek doživljavao kao čuvara liberalne demokracije, što možda zvuči dosadno, ali je najbolje što imamo od političkih režima - rekao nam je Berto Šalaj, ističući da je Gong kao organizacija civilnog društva pokušavao da utiče na dvije stvari: jedno je razvoj demokratske političke kulture, a drugo razvoj demokratskih institucija.

- Kao što većina građana zna, Gong, što je akronim od Građani organizirano nadgledaju glasanje, utemeljen je s ciljem promatranja izbora, a kasnije smo se bavili izbornim zakonodavstvom, referendumom i drugim institucijama koje su važne za suvremenu demokraciju - istaknuo je Šalaj, ističući da su u demokratskom procesu vidljivi određeni pomaci poput razmišljanja o novom zakonu o referendumu u raspravi u parlamentu i promjeni izbornih jedinica.

Izvršna direktorica Oriana Ivković Novokmet rekla nam je da je u proteklih 25 godina rada puno postignuto.

- Pred nama je puno posla u popravljanju demokracije, pri čemu su izborne jedinice vrlo važna tema s obzirom na izbore koji nas čekaju u naredne dvije godine. Ne poprave li se, dočekat ćemo i nove parlamentarne izbore kao neustavne - kazala je i naglasila da u narednom periodu očekuje huškačku kampanju protiv civilnog društva u cjelini.

- Borba protiv korupcije ostaje naša misija, jer se radi o alatu za održavanja vlasti. Također, važan je i rad na građanskoj participaciji jer samo aktivni građani mogu mijenjati društvo na bolje. Mobilizacija i participacija povezuju sve teme. Ako ih nema, rješenja ostaju u uskom krugu ljudi - zaključila je.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više