Novosti

Intervju

Damir Šlogar: Pomažemo dužnicima u francima

Uvjereni smo da je naš prijedlog zakona rješenje problema za hrvatske građane korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima jer bi im u velikoj mjeri smanjilo glavnice kredita, a velik broj njih bi otplatio kredite, smatra član Građanske inicijative Lex Franak

W58w6ymp07vxce8pg90y74mia2m

Damir Šlogar (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Zbog čega ste osnovali Građansku inicijativu Lex Franak?

Građansku inicijativu osnovali smo u veljači ove godine kao najjednostavniji način okupljanja građana koje vezuje zajednički interes. Naša inicijativa nema članstvo ni vodstvo kao što imaju udruge, nego okupljamo zainteresirane građane koji rade na volonterskoj bazi. Razlog osnivanja je taj što su dužnici prepušteni sami sebi u dugogodišnjim sudskim procesima i neujednačenoj sudskoj praksi u RH, što korisnike kredita dovodi u neravnopravan položaj. Cilj Građanske inicijative Lex Franak je pronalaženje cjelovitog zakonskog rješenja vezano uz sve kredite u švicarskim francima, bez obzira na njihovu namjenu i korisnika.

Predstavili ste prijedlog zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Tko ga je izradio i zašto?

Prijedlog su izradili naši vrijedni volonteri uz svesrdnu pomoć tri odvjetnice, Sanje Dozet, Nataše Lisac i Ane Galoši Comisso, koje su najzaslužnije za izradu prijedloga ovog zakona koji je izrađivan od početka osnivanja Građanske inicijative Lex Franak, dakle punih šest mjeseci. Prijedlog predstavlja doprinos Građanske inicijative Lex Franak prema konačnom rješavanju i okončanju problema kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku te njime dajemo alat u ruke Vladi i Saboru da donese zakon o ništetnosti ugovora kredita s CHF klauzulom. Ništetnost pojednostavljeno znači ‘svakom njegovo’, što je lako izračunati. Građani Islanda napisali su ustav, a građani Hrvatske prijedlog zakona.

Što dalje s prijedlogom zakona? Smatrate li da on donosi rješenje problema svih hrvatskih građana koji imaju kredite u švicarcima?

Prijedlog zakona javno predstavljamo svima i šaljemo ga Vladi i Saboru, kao i ostalim relevantnim institucijama s namjerom da ga na zajedničko zadovoljstvo prouče i usvoje. Uvjereni smo da je to rješenje problema za hrvatske građane korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima jer bi im u velikoj mjeri smanjilo glavnice kredita, a velik broj njih bi otplatio kredite.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više