>

novosti logo

Piše Novosti

Dani srpske kulture u Sisku

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska, od 27. do 29. novembra, organizira četvrte Dane srpske kulture: od izložbe radova kaligrafskog pisanja ćirilice, preko književne večeri i večeri srpske kuhinje do smotre folklora

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska već četvrtu godinu zaredom organizira Dane srpske kulture s ciljem njegovanja i očuvanja srpske kulture i nacionalnog identiteta. Ovogodišnji Dani započinju u srijedu, 27. novembra, u 18 sati, izložbom kaligrafskog pisanja ćirilice u prostoru VSNM-a u Rimskoj ulici 4 u Sisku. Uz prigodne recitacije, na izložbi će biti predstavljeni radovi djece koja su tri mjeseca učila pisati ćirilicu ovim lijepim stilom pisanja u sklopu projekta sisačkog VSNM-a.

Drugog dana, 28. novembra, bit će održano književno veče, s početkom u 18 sati, u Rimskoj 4 u Sisku, posvećeno modernoj srpskoj književnosti 20. stoljeća, s osvrtom na književnike Desanku Maksimović, Danila Kiša, Momu Kapora i Ljubivoja Ršumovića i njihova djela. Iste večeri bit će prezentirani specijaliteti srpske kuhinje ovog podneblja.

Završna svečanost Dana srpske kulture u Sisku bit će u petak, 29. novembra, u 18 sati, u sisačkom hotelu Panonija, kad će se na večeri folklora plesom i pjesmom predstaviti folkloraši pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ iz Siska, Vojnića i Dvora te Zbor Nurovaca i Češka beseda iz Siska.

- Značaj ovakve manifestacije je što njome čuvamo naš identitet i održavamo našu kulturu i tradiciju. Prezentirajući naše običaje želimo s našom kulturom upoznati što više građana Siska, kako većinski narod tako i ostale nacionalne manjine, rekla je Mirjana Oluić, predsjednica VSNM-a Grada Siska.

Sisačke Dane srpske kulture 2019. podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Srpsko narodno vijeće, Sisačko-moslavačka županija i Županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine.

1/1