Novosti

Kronika

Дaницa Kљajић нoвa прeдсjeдницa ВСНM-a Kaрлoвцa

Упрaвнa прaвницa и прaвнa сaвjeтницa у Српскoм нaрoднoм виjeћу и у Виjeћу српскe нaциoнaлнe мaњинe Kaрлoвaчкe жупaниje Дaницa Kљajић изaбрaнa je зa нoву прeдсjeдницу Грaдскoг виjeћa српскe зajeдницe у Kaрлoвцу

Ply31rfw0nhjqos8o9wpo1wkoix

Danica Kljajić

Danica Kljajić, upravna pravnica i pravna savjetnica u Srpskom narodnom vijeću i u Vijeću srpske nacionalne manjine Karlovačke županije izabrana je za novu predsjednicu Gradskog vijeća srpske zajednice u Karlovcu.

Bila je to treća sjednica VSNM-a Karlovca od ljetošnjeg formiranja, ujedno još jedna izbornog karaktera, pošto je kratkotrajni predsjednik Goran Slavnić promijenio mjesto prebivališta i iz Karlovca se preselio u Krnjak. Shodno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, funkcija predsjednika mu je prestala. Od 15 članova Vijeća sjednici je prisustvovalo njih 11, a Danica Kljajić je izabrana jednoglasno.

Sljedeće 2020. godine, Vijeće će od Grada za rad dobiti 42.000 kuna što je nekoliko puta manje nego u nekim drugim gradovima. Primjera radi, Varaždin svom VSNM-u godišnje za rad sada daje 150.000 kuna ili skoro četiri puta više. Glavno izlaganje na izbornoj sjednici održao je potpredsjednik Jerosimić.

- Osvijestiti Srbe u Karlovcu da se aktiviraju u srpskoj zajednici, u radu gradskog ili županijskog Vijeća ili u pododboru Prosvjete, naš je glavni zadatak u narednom periodu. Ali ne znam kako to ostvariti. Katastrofalni su bili majski izbori za manjinska vijeća. Prema podacima u Karlovcu ima 4.347 birača srpske nacionalnosti, a na manjinske izbore je izišlo njih 188 ili 4,32 posto. Pasivnost Srba u državi i Karlovcu teče od 1991. kada smo proglašeni manjinom - rekao je potpredsjednik Jerosimić.

- Na nama, članovima ovog Vijeća zadaća je da se ne skrivamo, da smo prisutni u javnosti prilikom obilježavanja historijskih datuma i kulturnih događaja, da radimo u ovom Vijeću i Vijećima mjesnih odbora i Gradskih četvrti. U saradnji sa antifašistima moramo obilježavati značajne datume iz povijesti te komemoracije našim i ostalim žrtvama ustaša i nacizma. Ne smijemo živjeti ‘u ilegali’ već jednakopravno i uspravno koračati Karlovcem i deklarirati se kao Srbi - rekao je Jerosimić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više