Novosti

Kronika

Пoлициja нa врaтимa

Дoк су мнoги пoврaтници зaбринути имajу ли прaвo нa слoбoднo крeтaњe, учeстaлe су пoлициjскe прoвjeрe дa ли стaмбeнo збринутe oсoбe живe у нaмjeнским стaнoвимa

Large 5

Sjednica Predsjedništva VSNM-a Karlovca

Članovi predsjedništva Vijeća srpske nacionalne manjine grada Karlovca, jednoglasno su usvojili izvještaje o radu u prošloj, 2021. godini. Planirane aktivnosti iz 2020. godine nisu u potpunosti ostvarene iz općepoznatog razloga; pandemije. No posebno je aktivna bila služba za besplatnu pravnu pomoć. Kako je rekla predsjednica Vijeća i pravna savjetnica Danica Kljajić, lani je preko 150 stranaka bilo na pravnim konzultacijama. Uglavnom se radilo o problemima otkupa stanova za srpske povratnike i o stambenom zbrinjavanju.

Nažalost, i dalje je to glavni problem na kome se radi. Iskrsnuo je i novi problem, a to su učestale policijske provjere da li zbrinuti stanari u stanovima žive ili ne. Provjere se vrše rano ujutro ili kasno na večer, u 6 ili 21 sat. U to vrijeme mnogi se boje otvarati nepoznatim ljudima - pa makar oni bili i u policijskim uniformama ili policajci u civilu - što policija tada bilježi kao da stambeno zbrinuta osoba nije u stanu. Radi se uglavnom o mlađim penzionerima s niskim mirovinama pa mnoge od žena odlaze u inostranstvo kako bi zaradile nešto novaca. Neke od njih njeguju roditelje na Kordunu pa nisu svaki čas dostupne policiji, a neki pak obrađuju svoje vrtove kako bi osigurali hranu za život. Mnogi od tih muškaraca i žena se pitaju imaju li slobodu kretanja i napuštanja domova.

Istaknuti su i brojni problemi u stambenom zbrinjavanju i dodjeli građevinskog materijala za obnovu kuća. Zbog ograničenja u javnim okupljanjima, lani nisu organizirani Dani manjinske kulture, planirani za septembar zajedno sa Slovencima, Bošnjacima i Albancima. To ostaje cilj za ovu godinu, ako pandemija dozvoli. VSNM je lani imao na raspolaganju 42.000 kuna. Kao i lani VSNM je od Grada tražio 61.100. kuna, no čini se da tolika sredstva neće biti doznačena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više