Novosti

Intervju

Daniel Pavlić: Nuklearni nesporazum

Aktivist Ekološko-kulturne scene Hrvatska Kostajnica (EKS): Nadamo se da će Ministarstvo državne imovine postupiti razumno te da će vojarnu Čerkezovac, umjesto Državnom zavodu za zbrinjavanje nuklearnog otpada, dati udruzi mladih koja ima viziju razvoja Pounja

Z16k84zdzzpi962m2oqj3jp8wqr

Daniel Pavlić

Što se zbiva s planom odlaganja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško na području općine Dvor?

Situacija se ponovno zahuktava. Majdan na Trgovskoj gori je kao prva lokacija bio izabran stručno u prvih sedam lokacija po Prostornom planu RH, dok je vojarna Čerkezovac, udaljena od Majdana 27 kilometara, kao potencijalna lokacija ‘isplivala’ prije par godina, nestručnim odabirom. Postoje informacije da je postupak u procesu predavanja vojnog objekta u Ministarstvo državne imovine. No ministar obrane Damir Krstičević tvrdi da je vojni objekt predao, dok Ministarstvo državne imovine to negira. Vjerojatno će se ostvariti ta najava jer nas nije puno ostalo da branimo lokaciju Čerkezovac. Većina stanovnika je odselila, ostao je stariji živalj, a ljude se ništa ne pita. Lokalne vlasti uglavnom šute zbog stranačke stege ili nisu dorasle situaciji. Sve je ostalo na nevladinom sektoru.

Plan gradnje Centra za zbrinjavanje nuklearnog otpada u Hrvatskoj od početka pati od tajnovitosti?

Projekt je netransparentan više od 18 godina. Od početka sam aktivistički angažiran te odgovorno tvrdim da se radi o prljavoj igri. Nedavno smo dobili informaciju da je potrošeno preko 1,5 milijuna kuna na informiranje stanovništva, a bile su tek dvije ili tri javne rasprave u Dvoru i Zagrebu. Nestala je obećana uključenost javnosti u proceduru, zagarantirana Aarhuškom konvencijom. Iako su stanovnici Pounja protiv lokacije, Državni zavod za zbrinjavanje nuklearnog otpada je nastavio po svome, ignorirajući volju naroda.

Aktivisti su prikupili hiljade potpisa protiv odlagališta na Trgovskoj gori, organizirali prosvjede u Zagrebu i Dvoru. Kako ćete se dalje boriti?

Poslali smo dopis Ministarstvu državne imovine tražeći na korištenje vojarnu Čerkezovac gdje bi naša udruga radila filmske festivale, međunarodne volonterske i turističke kampove te radionice za revitalizaciju društveno kulturnog života Pounja. Po uzoru na mnoge razvijene zemlje, nadamo se da će Ministarstvo postupiti razumno te da će objekt, umjesto Državnom zavodu za zbrinjavanje nuklearnog otpada, dati našoj udruzi mladih koja ima viziju razvoja Pounja. Ostaje nam i tužba pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu jer je u samom procesu prekršeno mnoštvo EU direktiva.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više