Novosti

Kultura

"Potresne kronike" Danijela Pavlića u Novinarskom domu

U četvrtak, na drugu godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Baniju, u zagrebačkom Novinarskom domu Danijel Pavlić predstavit će izložbu fotografija "Potresne kronike" koje je snimio idućih mjeseci obilazeći taj kraj, kao i drugo izdanje istoimene knjige

Large kronike

Točno na dan, 29. prosinca, kada je prije dvije godine katastrofalan potres pogodio Baniju, dokumentarist, novinar i fotograf Danijel Pavlić u 18 sati, u četvrtak, u Novinarskom domu u Zagrebu, otvorit će izložbu fotografija "Potresne kronike" s 20 fotografija velikog formata od kojih svaka priča izuzetnu priču nabijenu emocijama i empatijom prema stradalnicima, kao i prema cijelom kraju.

Uz izložbu bit će predstavljeno i drugo izdanje istoimene knjige koju su financijski pomogli Srpsko narodno vijeće i Zaklada Solidarna, kao i digitalno izdanje knjige "Potresne kronike". Knjiga je napisana u formi dnevničkih zapisa gdje autor na 188 stranica iznosi intimna, a istovremeno objektivna zapažanja i predstavlja svjedočanstvo svega što se dešavalo u godini dana od potresa. Uz tekstove u knjizi se nalazi i 96 fotografija koje same za sebe predstavljaju osobitu vrijednost. Na temelju fotografija je nastala i istoimena izložba fotografija koja je publici prvi put predstavljena ovog ljeta u GRIN Photo Gallery u Umagu.

"Dana 29.12. bit će točno dvije godine od katastrofalnog potresa koji je zadesio širu regiju, a ja sam se tada našao u samom epicentru na pukotinama iz kojih se događala likvefakcija tla. Ne mogu reći da nisam doživio traumu, ma koliko god se ponašao sabrano, tragovi su još uvijek tu negdje. Godinu dana sam pisao neku vrstu dnevnika koju sam prije godinu dana uobličio u knjigu 'Potresne kronike'. Osim knjige nastale su fotografije koje ću izložiti u Zagrebu na ovu drugu godišnjicu potresa. One su sada arhiv, vizualno svjedočanstvo jedne katastrofe koja je osim velike materijalne štete napravila doslovno likvefakciju duša", kazao je najavljujući izložbu Daniel Pavlić koji se od prvog dana uključio u humanitarnu akciju pomoći stradalima.

U mjesecima poslije potresa njegova noga je kročila, ako ne baš u svako ono u većinu banijskih sela i zaselaka. Nosio je pomoć, vodio volontere i novinare, bio karika što je spajala one što su nudili (a nisu znali kome i što treba) i one koji su trebali pomoć (a nisu znali kome bi se obratili), a uza sve to on je perom i objektivom fotoaparata bilježio i dokumentirao ono na što je nailazio. Zahvaljujući njemu brojne priče, koje bi inače ostale neispričane, postale su poznate javnosti.

Za svoj rad Daniel je nagrađen od strane Hrvatskog novinarskog društva priznanjem „Fra Ma Fu” za humanost. Bio je voditelj Filmskog centra Doma kulture u Sisku, organizator je i idejni začetnik Smaragdnog ekološkog film festivala SEFF-a, PRESS film festivala te Revije dokumentarnog filma Fibula u Sisku, a trenutno radi kao voditelj EU projekata za umirovljenike sisačke udruge KAS. Snimio je više dokumentarnih filmova među kojima su "Republika mašte" i "Poštovana Predsjednice". Okušao se i u književnim vodama pa je tako, uz već spomenute "Potresne kronike", napisao knjigu "Priča iz Smaragdne doline" u kojoj opisuje svoj aktivistički rad u lokalnim sredinama, a za "Prašinu u vitrini" dobio je i priznanje Književni pleter Sisačko-moslavačke županije za najbolje prozno ostvarenje u 2022. godini.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više