Novosti

Politika

Deložacija pokojnika

Kninska tvrtka Čistoća i zelenilo odabranima čestitala Dan mrtvih: Obavijesti o neplaćenim računima za grobnu naknadu, uz prijetnju deložacijom posmrtnih ostataka, uglavnom su osvanule na grobnicama s pravoslavnim obilježjima

Velik broj grobnih mjesta u starom dijelu kninskog gradskog groblja osvanuo je uoči Svih svetih oskrnavljen naljepnicama tvrtke Čistoća i zelenilo. Na nizu grobnica nalijepljena je obavijest o neplaćenim računima za grobnu naknadu u proteklih deset godina, uz prijetnju deložacijom posmrtnih ostataka. Iako u obavijesti piše objašnjenje kako ‘grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, te da za isto nije plaćena grobna naknada u proteklih deset godina’, pojedini posjednici obiteljskih grobnica smatraju da su u pitanju neki drugi kriteriji, sumnjajući na oblik krsta i pismo na nadgrobnim pločama, te ukazujući na činjenicu kako su obavijesti bile isključivo na grobovima pravoslavaca.

Od žene koju smo zatekli na kninskom groblju čuli smo kako je pomenutu obavijest i ona zatekla na grobu svojih predaka. Papir je skinula i priložit će ga uz žalbu kao dokaz da je uredno plaćala godišnju naknadu. Ne želeći da joj se ime javno spomene, navodi da jedan od mogućih problema koji je doveo do ovakve situacije nastaje prilikom ostavinske rasprave nakon smrti pokojnika. Naime, nasljednik obiteljskog imanja, nakon smrti pokojnika, mora zatražiti da mu se u naslijeđenu imovinu uračuna i obiteljska grobnica, što je velikom broju ljudi i danas nepoznanica, jer su se takve stvari ranije podrazumijevale, a niko od nadležnih na to ne ukazuje. Prilikom obilaska starog dijela groblja vidljivo je da je većina obavijesti upravo na grobovima s pravoslavnim obilježjima, na grobnim mjestima na kojima se vidi da su se vlasnici odavno odselili iz Knina.

U namjeri da saznamo kakva je pozadina ovakvog iznenadnog postupka kninske Čistoće i zelenila kontaktirali smo kninskog dogradonačelnika Željka Džepinu. On kaže da je u razgovoru s kninskim gradonačelnikom Nikolom Blaževićem zaključeno da je ‘ovakav potez bio nesmotren’, a ako je problem bio doći do adresa korisnika obiteljskih grobnica sa namjerom da im se ispostave nepodmireni računi, za to se trebalo obratiti Vijeću srpske nacionalne manjine u Kninu, koje bi s vlasnicima moglo stupiti u kontakt i blagovremeno ih obavijestiti o nepodmirenim obavezama.

Na pitanje šta je sljedeći korak u rješavanju novonastale situacije i koliki je rok za podmirenje dugova prije negoli posmrtni ostatci nečijih predaka završe u zajedničkoj grobnici, Džepina nam nije mogao dati precizan odgovor. Svakako treba uzeti u obzir da se sve to dešavalo u dane kada Komunalno preduzeće i Čistoća i zelenilo nisu radili zbog državnog praznika. O motivima i kriterijima za sada se može samo nagađati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više