Novosti

Preporuke: muzika

Digitalni i legalni

Dobra vijest je da je, nakon višegodišnje pravne zavrzlame s izdavačem, opus pionira hip-hopa De La Soul napokon dostupan na digitalnim i streaming platformama. Loša vijest je da Trugoy, jedan od trojice članova tog kultnog benda, to nažalost nije doživio...

De La Soul: 3 Feet High and Rising / De La Soul Is Dead / Buhloone Mindstate / Stakes Is High / Art Official Intelligence: Mosaic Thump / AOI: Bionix (Tommy Boy 1989., 1991., 1993., 1996., 2000., 2001.; Chrysalis, 2023.)

Dolazak prvih šest albuma kultnog hip-hop benda na streaming platforme i u digitalnu prodaju početkom ožujka je gorko-slatki trijumf nakon dugogodišnje pravne bitke s bivšom izdavačkom kućom. Brojni tekstovi u medijima poput NPR-a, New York Timesa, Vulturea, Complexa i drugih posvećeni su slavljenju njihove ostavštine koje je koincidiralo s viješću o smrti Davea Jolicoeura, jednog od trojice članova benda.

"3 Feet High and Rising", jedno od definitivnih remek-djela golden age hip-hopa, nemoguće je zamisliti bez kreativne upotrebe desetaka sampleova na kojima album počiva. Za potrebe tih reizdanja trebalo je pravno "očistiti" dvjestotinjak različitih sampleova i to je jedan od razloga zašto je za puni digitalni život diskografije De La Soula trebalo čekati više od desetljeća. Drugi i možda još važniji razlog za toliko kašnjenje je natezanje oko tantijema s dugogodišnjom izdavačkom kućom Tommy Boy, koja je bendu do nedavne vlastite prodaje nudila poraznih deset posto od digitalnih prava. Uz vječne teme poput pohlepnih izdavača i tridesetogodišnjeg labirinta sagrađenog oko pravnog statusa sempliranja, tehnike koja je u posljednja tri-četiri desetljeća neodvojiva od gotovo svih oblika popularne glazbe, razni autori naišli su na još jednu zajedničku tematsku nit ovog dugoočekivanog povratka De La Soul: njihov potencijalni odnos s mlađim generacijama čiji je kontakt s njihovom glazbom dosad bio ograničen ili na fizičke medije ili piratske kanale. Eklektični zvuk ranih albuma apsolutno korespondira s uvriježenom slikom pripadnika generacije Z kao postžanrovskih slušatelja, pa ta želja da se njihov kolažni, šareni zvuk predstavi novim generacijama nimalo ne čudi. Istodobno, De La Soul su i u doba najveće aktivnosti i popularnosti bili prilično udaljeni od hip-hop trendova poput pop rapa ili gangsta rapa koje ismijavaju na albumima poput "De La Soul is Dead" i "Stakes is High", a kamoli digitalnog nihilizma današnjih pravaca poput trapa i drilla pa ih je iz te perspektive lako otpisati kao "glazbu za starce".

Njihovu ostavštinu zapravo je najbolje promatrati kao predivnu, sretnu anomaliju. Zvuk koji su kreirali na prva tri albuma s mentorom i producentom Princeom Paulom vrlo je brzo postao utjecajan daleko izvan žanra. Lako je naći njegove tragove svugdje u rasponu od beckovskog postmodernog alter rocka preko nesretno nazvanog concious hip-hopa s kraja devedesetih i početka nultih pa sve do aktualnih izvođača kao što su Tyler The Creator ili Brockhampton. Prava magija De la Soul leži u smislu za humor i volji da ega drže pod kontrolom. I jedno i drugo najočitije je u činjenici da su se dva MC-ja, Jolicoeur i Kelvin Melcer, te DJ Vincent Lamont Mason Jr. uz neobične nadimke poput Trugoy the Dove, Posdnuos i Maseo na albumima nazivali Plug Two, Plug One i Plug Three. "Plug" istodobno označava kolektiv i jednostavnost te predstavlja mikrofone i miksetu kao produžetke osobnosti izvođača.

Često nazivani hip-hop hipijima, De La Soul svoje su albume punili pozitivnim porukama i apstraktnim smislom za humor, ne libeći se usput šale na svoj račun, kao ni kritiziranja raznih aspekata kulture kojoj pripadaju. Njihov zaštitni znak bila je i ostala mladenačka zaigranost koja ih je možda i koštala trajnijeg komercijalnog uspjeha. Albumi su često konstruirani kao cjeline sastavljene od tisuća referenci i zvukova, a refreni su uvijek manje bitni od audio dosjetki. Odluke poput stavljanja petominutnog saksofonskog sola Macea Parkera posred "Buhloone Mindstate" pokazuju kako su shvaćali hip-hop kao kontinuitet afroameričkih tradicija, a ne tek glazbu za brzo bogaćenje. U povijesti tog sad već sredovječnog žanra su, naravno, podjednako važni i oni koji su ga shvaćali utilitarno, jer su pridonijeli širenju i popularnosti, no zanesenjaci poput De La Soul zauvijek će biti izvor vitalnosti i drugačijih ideja i pristupa. Čak i onda kada su te ideje stare tridesetak godina, kao što iznova čujemo na ovim albumima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više