Novosti

Politika

Đaci i Božić

Ove godine praznici su, zbog nadoknade sati izgubljenih u vrijeme štrajka profesora, trajali kraće pa je nastava započela dan poslije blagdana Sveta tri kralja, odnosno na pravoslavni Božić

Gnzlhy9nsy23rmxr2g0e9ewygwt

(foto Branimir Bradarić/PIXSELL)

Nakon zimskog odmora, učenici su se u utorak, 7. siječnja vratili u školske klupe. Ove godine praznici su im, zbog nadoknade sati izgubljenih u vrijeme štrajka profesora, trajali kraće pa je nastava započela dan poslije blagdana Sveta tri kralja, odnosno na pravoslavni Božić, a ne kao ranijih godina sredinom siječnja. Kod dijela vjernika koji Božić slave po julijanskom kalendaru datum početka drugog polugodišta izazvao je zabrinutost da bi djeca mogla biti zakinuta za proslavu blagdana. Na to je otvorenim pismom upućenim ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović i pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević ukazao predsjednik virovitičkog VSNM-a Staniša Žarković.

Na naš upit, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja podsjetili su da u skladu s člankom 3. Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u dane vjerskih blagdana pripadnici pojedinih vjeroispovijesti imaju pravo na neradni dan. Alinejom 1. propisano je da je 7. siječnja neradni dan za kršćane koji tog dana slave blagdan Božića pa učenici nisu morali u školu, a profesori na posao. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović Žarkoviću je odgovorila da slučaj nije u njenoj nadležnosti, ali je ipak ministarstvu preporučila da preispita preporuku o trajanju zimskih praznika kako bi se izbjeglo eventualno nepovoljno postupanje prema osobama pravoslavne vjeroispovijesti. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević smatra da organizacija zimskog odmora nije ometala zajamčena prava, a od ministarstva je zatražila očitovanje o pritužbi i postupanju.

S terena nema vijesti o kršenju prava djece koja su željela slaviti Božić u krugu obitelji. ‘Učenici taj dan nisu išli u škole i nitko im nije pravio problem niti ih pitao zašto nisu došli’, izjavio nam je virovitičko-podravski dožupan Igor Pavković. Slično je bilo u najvećem dijelu županija. VSNM Koprivničko-križevačke županije o ovoj je temi ranije razgovarao s lokalnim vlastima i ravnateljima škola kako se ne bi dogodilo da učenice i učenici zbog izostanka dobiju neopravdane sate.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više