>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Đuro Capor: Mešetari ne odustaju

Koordinator Inicijative Srđ je naš: Stranke golf koalicije i nakon pravomoćnih sudskih presuda ne odustaju od podrške mešetarskom projektu, pa se bojim da se župan Dobroslavić, kao i stranka kojoj pripada (HDZ), neće ograditi od koruptivnih aranžmana s golferima

Kako komentirate presudu Upravnog suda u Splitu kojom je poništena lokacijska dozvola za apartmanizaciju Srđa?

Zadovoljni smo već trećom u nizu presuda kojima su različiti sudovi u Hrvatskoj poništili ili ukinuli nezakonite odluke političkih vlasti kojima se temelji projekt golfa na Srđu i kojima se pogodovalo tvrtki Razvoj golf d.o.o. Lokacijska dozvola se temeljila na rješenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš koje je ukinuto još u rujnu 2016. te je ukidanjem valjanosti te studije bilo nužno ukinuti i lokacijsku dozvolu.

Predstavnici inicijative Srđ je naš i Zelene akcije pozvali su Nikolu Dobroslavića, župana dubrovačko-neretvanskog, da izbriše projekt golfa iz prostornih planova Dubrovačko-neretvanske županije?

Župan je na medijske upite odgovorio da se radi o predizbornim prozivanjima. U toku je javna rasprava o Izmjenama i dopunama prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je župan Dobroslavić poslao prijedlog Izmjena plana: neovisno o sudskoj presudi iz 2013. kojom se ukida povećanje obuhvata za golf na Srđu sa 100 na 310 ha, planom se ponovno uvećava taj obuhvat kao da se ništa na sudu nije dogodilo. Pretpostavljam da župan, nakon 11 godina od nezakonitih odluka povjerenika Sanaderove vlade, kroz aktualnu proceduru izmjena županijskog plana pokušava legalizirati nezakonito i koruptivno uvećan obuhvat golf resorta. Stranke golf koalicije nazvane Dubrovački dogovor i nakon pravomoćnih sudskih presuda ne odustaju od podrške mešetarskom projektu, pa se bojim da se župan, kao i stranka kojoj pripada (HDZ), neće ograditi od tih koruptivnih aranžmana s golferima.

Sudskom presudom osigurano je i izbjegavanje bilo kakve moguće odštete investitoru.

Investitor, tvrtka Razvoj golf d.o.o., kao i župan Dobroslavić, presudu stavljaju u kontekst političkih igara i utjecaja na pravosuđe, što je van pameti. Upravo su sve razine političkih vlasti donosile odluke koje pogoduju golferima i koje su kasnije pale na sudu. Republici Hrvatskoj se prijeti međunarodnom arbitražom i tužbama za nadoknadu štete još od 2011. godine i time golferi pokušavaju od vlasti i državnih tijela iznuditi nove nezakonite i za građane štetne odluke. One su stavljene van snage voljom sudske vlasti pa Razvoj golf d.o.o. ne može govoriti da ga je bilo koje tijelo namjerno oštetilo ili umanjilo njihova zakonito stečena prava. Takozvani golferi su htjeli posredstvom golfa i izmjena prostorno-planske dokumentacije doći do prilike da na Srđu iznad Dubrovnika izgrade i na tržištu nekretnina prodaju vile i apartmane dostatne za stanovanje 20.000 ljudi.

U kojoj mjeri se mešetarilo područjem Srđa?

Najbolji pokazatelj koliko se mešetarilo je procjena vrijednosti projekt koja je 2006. godine, prije nezakonitih odluka, bila procijenjena na 80 milijuna da bi se 2012. godine popela na 1,2 milijarde eura. Nekretninski dio projekta je porastao 15 puta, dok je golfski dio smanjen s tri golf terena na 1,5. Usprkos malverzacijama s obuhvatom za golf, plato Srđa se i dalje vodi kao područje namijenjeno sportu i rekreaciji za građane, za što u samom gradu građanima definitivno nedostaje mjesta. Za turistički smještaj na Srđu su predviđene dvije zone, Bosanka Sjever i Bosanka Jug, što nitko ne osporava.

Kako komentirate činjenicu da se ovakve odluke uvijek donose uoči izbora?

Presudu upućenu Ustavnom sudu čekali smo punih osam godina, presudu protiv Studije utjecaja na okoliš tri godine, a poništenje lokacijske, koje je trebalo biti automatsko, godinu i dva mjeseca. Prebacivanje loptice na političke igre je samo skretanje pažnje javnosti s činjenice da politički predstavnici u kontinuitetu donose štetne i nezakonite odluke. Civilno društvo ponekad, i to zahvaljujući upornosti, dočeka presudu za eklatantno bezakonje. Razvoj golfu bi bilo bolje da poštuje sudske odluke i prestane poticati političare na nova pogodovanja. Prijetnje tužbama i arbitražama ih razotkrivaju kao istinske neprijatelje ovog grada i njegovih građana.

Što očekujete da će dalje odvijati?

Izvjesno je da mešetari zemljištem neće odustati i da će po već viđenom modelu pokušati u što skorijem roku donijeti Studiju utjecaja na okoliš i potom zatražiti novu lokacijsku dozvolu. Prema Vladi će ići medijski pritisci da se osigura utjecaj na sve razine lokalne vlasti. Za očekivati je da će se ponovno pokušati troškovi infrastrukture prebaciti na leđa javnih tvrtki i građana, a izdašnim prikrivenim financiranjem kampanje stranaka uoči lokalnih izbora osigurati simpatije za golferski projekt nakon izbora.

Koje ste sve akcije poduzeli tokom 11-godišnje borbe?

Istakao bih odličnu suradnju s Društvom arhitekata Dubrovnik (DAD) koje je sa stručne strane godinama raskrinkavalo projekt apartmanizacije Srđa. Civilno društvo okupljeno oko platforme ‘Ne damo naše’ pružalo nam je veliku potporu na nacionalnoj razini. Organizirali smo prosvjede, pisali UNESCO-u, tiskali novine, prikupljali potpise za referendum i pravovremeno osporavali nezakonite odluke.

1/1