Novosti

Kronika

Do 50.000 eura za ruralni turizam

Dugoočekivano raspisivanje natječaja za dodjelu sredstava OPG-ovima: Zbog opsežne dokumentacije, kandidatima će biti potrebna pomoć stručnih osoba

2v7dekzndt7v3gy9jdfsxrqlt7n

Raspisuje se Mjera kojom se sredstva dobijaju za preradu, marketing i izravnu prodaju lokalnih proizvoda

Trinaestog juna ove godine konačno se očekuje dugoočekivano raspisivanje Mjere 6.2 Programa Ruralnog razvoja. Mjera poznatija kao ‘nepoljoprivredne djelatnosti u poljoprivredi’ pokriva gotovo sve aktivnosti, a između ostalog izdvajaju se: turizam u ruralnom području sa građenjem ili opremanjem objekata, tradicijski i umjetnički obrti te izrada suvenira, pružanje usluga u ruralnim područjima, poljoprivredi i šumarstvu, ali isto tako i prerada, marketing i izravna prodaja lokalnih proizvoda.

Korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik, a čija ekonomska veličina iskazana u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva iznosi najmanje 1.000 eura, te fizičke osobe u svojstvu nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje pokreću novu nepoljoprivrednu djelatnost u ruralnim područjima.

Ulaganje se mora provoditi u naseljima sa najviše 5.000 stanovnika u području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Visina potpore u ovoj mjeri iznosi 50.000 eura, a financira se u stopostotnom iznosu. Nakon odobrenja projekta potpora se isplaćuje u dvije rate u razdoblju od najviše tri godine.

Pored dobrog poslovnog plana i druge dokumentacije, potrebno je osigurati građevinske dozvole i druge akte temeljem Zakona o gradnji te ispoštivati brojne pravilnike, tako da korisnici trebaju potražiti pomoć od stručne osobe u izradi i vođenju projekata. Kao sve mjere ruralnog razvoja natječaj će biti otvoren 60 dana, a kroz ove aktivnosti otvaraju se brojne mogućnosti za turistički razvoj povratničkih krajeva koji zaostaju za ostalima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više