>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.M.

Do 50.000 eura za ruralni turizam

Trinaestog juna ove godine konačno se očekuje dugoočekivano raspisivanje Mjere 6.2 Programa Ruralnog razvoja. Mjera poznatija kao ‘nepoljoprivredne djelatnosti u poljoprivredi’ pokriva gotovo sve aktivnosti, a između ostalog izdvajaju se: turizam u ruralnom području sa građenjem ili opremanjem objekata, tradicijski i umjetnički obrti te izrada suvenira, pružanje usluga u ruralnim područjima, poljoprivredi i šumarstvu, ali isto tako i prerada, marketing i izravna prodaja lokalnih proizvoda.

Korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik, a čija ekonomska veličina iskazana u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva iznosi najmanje 1.000 eura, te fizičke osobe u svojstvu nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje pokreću novu nepoljoprivrednu djelatnost u ruralnim područjima.

Ulaganje se mora provoditi u naseljima sa najviše 5.000 stanovnika u području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Visina potpore u ovoj mjeri iznosi 50.000 eura, a financira se u stopostotnom iznosu. Nakon odobrenja projekta potpora se isplaćuje u dvije rate u razdoblju od najviše tri godine.

Pored dobrog poslovnog plana i druge dokumentacije, potrebno je osigurati građevinske dozvole i druge akte temeljem Zakona o gradnji te ispoštivati brojne pravilnike, tako da korisnici trebaju potražiti pomoć od stručne osobe u izradi i vođenju projekata. Kao sve mjere ruralnog razvoja natječaj će biti otvoren 60 dana, a kroz ove aktivnosti otvaraju se brojne mogućnosti za turistički razvoj povratničkih krajeva koji zaostaju za ostalima.

1/1