Novosti

Kronika

Дoнaциja зa ђaкe

Првaчићи су дoбили шкoлскe тoрбe, a сви учeници из 16 мaтичних и пoдручних шкoлa прибoр и рaднe свeскe, зaхвaљуjући сaрaдњи Зajeдничкoг вeћa oпштинa и Фoндa зa избeглa, рaсeљeнa лицa и зa сaрaдњу сa Србимa у рeгиoну из Нoвoг Сaдa

Large zvo

Školske torbe za najmlađe đake

Učenici koji na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A, već nekoliko godina besplatno dobijaju sve što je potrebno za školovanje. Zahvaljujući saradnji Zajedničkog veća opština i Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu iz Novog Sada, a uz podršku Vlade AP Vojvodine, đaci prvaci su i ove godine dobili školske torbe, a svi učenici iz 16 matičnih i područnih škola školski pribor i radne sveske.

- Fond je za ove namene od 2017. do 2022. godine, zaključno sa ovom donacijom, izdvojio 17 miliona dinara. Ove godine smo izdvojili 5 miliona dinara, od čega smo kupili 183 školske torbe i školski pribor za učenike koji kreću u prvi razred, a za preko 900 učenika od prvog do petog razreda smo kupili radne sveske – rekao je direktor Fonda Duško Ćutilo koji je u pratnji generalnog konzula Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i predsednika Zajedničkog veća opština Dejana Drakulića, posetio škole u Tenji, Bršadinu i Markušici. Više od 1500 paketa za učenike, uz prigodnu čestitku za srećan početak nove školske godine, spakovano je u Zajedničkom veću opština u Vukovaru.

- Sveske su štampane sa naslovnicama na kojima su ličnosti značajne za srpsku zajednice, a ove godine su to Nikola Tesla i Marko Tajčević. Radne sveske za učenike od prvog do petog razreda finansira Fond, škole u Mirkovcima i Tenji dobijaju radne sveske od prvog do osmog razreda koje finansira ZVO, a opštine u kojima imamo načelnike iz redova srpske zajednice finansiraju radne sveske za učenike od petog do osmog razreda. Ove godine smo nabavili radne sveske i za sve nastavnike što će im puno olakšati rad – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić dodajući da je deo sredstava za radne sveske osiguran iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić pozdravio je ovu akciju i saradnju na dobrobit dece.

Osnovna škola Bršadin broji 48 učenika od kojih je 7 đaka prvaka. Zbog malog broja učionica nastava je organizovana naizmenično u dve smene, u jednoj za niže, a u drugoj za više razrede.

- Nadam se većem broju dece u budućnosti kako bi ovo selo oživelo – kaže direktor škole Zoran Rokvić koji je na tu dužnost stupio početkom nove školske godine kao i njegov kolega Danijel Panić iz Osnovne škole Markušica. Među 112 osnovaca, u toj školi je samo desetero prvačića i to šestero u matičnoj školi, a četvero u područnim školama. Prema Panićevim rečima to je pad ukupnog broja učenika u odnosu na prethodne godine jer prošlogodišnji osmi razred imao 20 učenika. Posle četiri godine pauze, u OŠ Tenja je ponovo upisan prvi razred u nastavi na srpskom jeziku.

Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu pomaže i nastavu na srpskom jeziku po modelu C u drugim delovima Hrvatske, ali i rad kulturno-umetničkih društava i drugih udruženja u regionu.

- Organizujemo i dečje kampove u Srbiji na koje dolaze deca iz regiona. Pokušavamo sa institucijama, prvenstveno Zajedničkim većem opština, ali i drugima, da pružimo podršku našim sunarodnicima i da im kroz te programe i tu vrstu saradnje pomognemo da sačuvaju svoj identitet – poručio je direktor Fonda Duško Ćutilo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više