Novosti

Kratko & jasno

Dražen Kokanović: Slavimo 100. godišnjicu rođenja Charlesa Mingusa

U Mingus Big Bandu nastupa krema njujorške scene, a i nogometnim žargonom rečeno, taj bend ima klupu za rezervne svirače. Za svaki instrument 3-4 glazbenica i glazbenika čeka da ih se pozove. To je koncert godine i to ne samo zato što je gostovanje big banda skupo k'o nevolja, kaže glazbeni promotor i organizator ZagrebJazzFestivala

Large mini kultura drazen kokanovic

(foto Nina Djurdjevic/PIXSELL)

Nakon listopadskog dijela 13. ZagrebJazzFestivala u kojem ste ugostili domaće muzičare, pripremili ste i strano izdanje. Koga ćemo sve imati prilike slušati u tom dijelu festivala?

I ove godine složili smo sjajan program ZJF-a. Njegovo strano izdanje otvara se 2. studenog koncertom Christiana Sandsa u maloj dvorani Lisinskog. On je vodeći svjetski mladi jazz pijanist. Bez obzira na to što ima samo 36 godina već je dugo poznat u svijetu jazza jer je godinama nastupao s velikim Christianom McBrideoem. U Zagreb dolazi po treći puta s izvrsnim triom, a na koncertu će promovirati novi album koji je jazz kritika ocijenila panegiricima. 7. studenog u Tvornicu dolazi i Jazz/Takes Supergroup. Oni su dosad nastupali samo u danskom Muzeju moderne umjetnosti Louisiana. U toj grupi nastupaju Darryl Jones (basist koji inače nastupa s Rolling Stonesima, a svirao je i s Milesom Davisom), Niels Lan Doky (najbolji evropski jazz pijanist koji je i osnivač projekta), kao i tenor saksofonist Bill Evans i bubnjar Harvey Mason, koji je u povijesti jazza snimio najviše albuma i s pravom se može reći da je legenda. Vrijedi istaknuti da Jazz/Takes Supergroup sviraju obrade hitova Pearl Jama, Soundgardena, Nirvane, Abbe, Metallice, hip-hopa 90-ih, postpunkera kao što je Television, ali i Patty Smith, Ramonesa i New Ordera. U nogometnom žargonu to je kao da u Zagreb dovodimo Maradonu, Peléa, Messija i Ronalda. Mi svake godine vrtimo i glazbu koja nije žanrovski određena, tako dovodimo 9. studenog u Kerempuh i Kayhana Kalhora i Erdala Erzincana, virtuoza na kamančeu, odnosno sazu. Njih dvojica trenutačno su u vrhu world musica, a pozivam sve da dođu jer tko zna kad će opet biti prilika da ih se čuje i vidi u Zagrebu.

Zadnji koncert ZJF-a dio je velike godišnjice koja se obilježava diljem svijeta...

Ove godine obilježava se, naime, 100. godišnjica rođenja Charlesa Mingusa koji je uz Dukea Ellingtona najvažniji kompozitor u cjelokupnoj povijesti jazza, ali i suvremene glazbe. Skladao je preko 350 kompozicija, a za Mingus Big Band važno je istaknuti da u njemu nastupa krema njujorške scene. Praktički svi žele nastupati u njemu. Nogometnim žargonom rečeno, taj bend ima klupu za rezervne svirače. Za svaki instrument 3-4 glazbenica i glazbenika čekaju da ih se pozove. Vodeći jazz kritičari i časopisi tvrde da se radi o najboljem bendu na svijetu. To je koncert godine i to ne samo zato što je gostovanje Big banda skupo k'o nevolja, nego zato što je jako važno i u našoj sredini obilježiti 100. godišnjicu Mingusova rođenja. Pozivam građane Zagreba da ne propuste to slavlje.

Je li se išta iz organizacijske perspektive promijenilo u odnosu na lanjsku godinu, osim što su ukinute epidemiološke mjere?

Jest, ima više letova i karte su jeftinije, u pandemiji su letovi bili rijetki i skupi. Osim toga, ljudi sada mogu sjediti jedni kraj drugih i opušteno uživati u koncertu. Nestala je panika odlaska na priredbe. Tisuću puta je lakše, a nema ni drame s testovima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više