Novosti

Društvo

Drugoredaši u Remetincu

MUP je izdavanje dokumenata stranim državljanima u Zagrebu prebacio u Remetinec gdje građani dolaze pred zoru kako bi bili sigurni da će dobiti jedan od 150 brojeva, koliko ih policijski ured dnevno prima

Large mup remetinec2

Red ispred remetinečke policijske stanice danas u pet ujutro

Stranci koji u Zagrebu moraju izvaditi dokumente od Ministarstva unutarnjih poslova od 20. ožujka izloženi su maltretiranju. Da bi došli do papira moraju ići u policijsku stanicu u Remetincu gdje se od ranog jutra stvara golem red. Ovo "od ranog jutra" treba shvatiti doslovno, s obzirom na to da prvi građani dolaze oko 4.30 – iako se brojevi počnu dijeliti u 8 sati – kako bi bili sigurni da će se naći među onih 150 sretnika koji će dobiti broj i pristupiti jednoj od dvije službenice kojima, kako su nam ispričali sugovornici Novosti, ljubaznost nije jača strana. I tu nije kraj jer da biste podigli dokumente, opet vas čeka rano buđenje neki drugi dan i stajanje u redu do 14 sati, kada se ured zatvara.

Pitali smo MUP zašto strane državljane, kojih u Hrvatskoj ima sve više – prošle godine više od 120 tisuća samo radnika – tretira kao drugorazredne pa su prisiljeni po zimskoj studeni, kakva je, na primjer, bila ovih dana, svanuća dočekivati u redu u Remetincu.  

Obavijest MUP-a o novoj lokaciji

Prema njihovom odgovoru, problem su konstrukcijska oštećenja na zgradi u Petrinjskoj ulici, koja čeka cjelovitu obnovu prije čega se mora, kako kažu, osloboditi od svih osoba i stvari.

"U tom smislu poslovi koji se odnose na kretanje, boravak i rad stranaca te poslovi izdavanja biometrijskih iskaznica sredinom ožujka ove godine preseljeni su na adresu Remetinečki gaj 13. Uzimajući u obzir otegotne okolnosti koje prate svako preseljenje, vjerujući u razumijevanje građana, problem koji navodite doista je posljedica objektivnih okolnosti na koje ne možemo uvijek utjecati", stoji u dopisu MUP-a.

Ističu da ulažu napore i poduzimaju mjere da budu efikasniji, ali da je nemoguće predvidjeti broj stranaka koje dolaze. Svjesni su da "ponekad dolazi do većih gužvi" i najavljuju da će "u narednom razdoblju, odnosno po preseljenju, osluškivati potrebe građana kako bi bili, unatoč objektivnim razlozima (ponajprije broju zaposlenika i broju građana koji nam se obraćaju) maksimalno dostupni i učinkoviti".

I tu bi bio kraj da hrvatski državljani sve to vrijeme uredno dokumente preuzimaju u Petrinjskoj, imaju na raspolaganju redomat pa putem mobilne aplikacije mogu pratiti kada će doći na red.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više