Novosti

Politika

Džak za udaranje

Ministar Aleksandar Vulin je samoinicijativno odlučio da poništi konkurs za raspodelu sredstava civilnom sektoru, nagoveštavajući početak borbe protiv mrskih nevladinih organizacija

Ubjq4duhtdzmq1e6r4wu65bi1p8

‘Svojim rečima’ prenosi javnosti ono što premijer misli – Aleksandar Vulin

Politika koja se vodi u Srbiji je trendy. Sve novotarije koje dođu sa istoka primenjuju se brzo i temeljno. Glavni trendseteri u koje je zagledan premijer Aleksandar Vučić sa svojim najbližim saradnicima pre svega su Putin, Orban i Erdogan. Kada se pokrene kampanja protiv novinara, srbijansko rukovodstvo isprednjači, kada krene pogrom nad manjinama, ni u tome se ne zaostaje, ukoliko se guše slobode na internetu, premijer i za to ima svoje igrače. No ispred svega stoji već tradicionalna mržnja prema nevladinom sektoru. Ovih dana ju je u pauzama između rata protiv velikih sila, koje vode specijalni rat protiv Srbije teledirigujući Šešeljeve aktivnosti, objavio ministar za rad Aleksandar Vulin. Inače, ovaj ministar spada u najomiljenije premijerove ljude, jer bez uključivanja mozga prenosi sve što mu se kaže. Slušajući Vulina, građanstvo stiče utisak da on govori nekim starim vokabularom bivšeg radikalskog genseka Aleksandra Vučića. Ukratko, Vulinu je dato ovlašćenje da ‘svojim rečima’ prenosi javnosti ono što predsednik Vlade misli. Najnoviji trend je obračun sa nevladinim organizacijama, do čega je došlo nakon raspisivanja konkursa za unapređenje sistema zdravstvene zaštite 27. oktobra. Postavlja se pitanje zbog čega je Vulinovo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preuzelo ovaj posao, ali primedbe koje su neke nevladine organizacije uputile povodom ovog konkursa izazvale su veliki potres u Vulinovom ministarstvu, tako da je on obustavio konkurs.

Budući da su Milanović i Rama daleko, a da evropski parlamentarci izmiču ruci Vulinove pravde, NVO-i su idealna meta. Vučić se drži one narodne da se ‘u nešto udarati mora’, dok njegov ministar Vulin u javnosti ‘targetira’ potencijalne ciljeve

Naime, problem je nastao kada su neki NVO-i uložili žalbu, jer su na osnovu analize konkursne dokumentacije ustanovili da je Vulinovo ministarstvo dodelilo sredstva ‘onim organizacijama koje ne ispunjavaju elementarne kriterijume’. Čak 31 organizacija je osnovana samo mesec dana ranije, dok je nekoliko njih osnovano nakon raspisivanja konkursa. Od toga, 70 odsto tih organizacija ne bavi se socijalnom zaštitom, već životom na selu ili ekologijom, a jedna uopšte nije registrovana i o njoj ne postoje podaci u Agenciji za privredne registre. Takođe, nosioci poslovanja imaju često ista prezimena, dok u profesionalnom portfoliju nemaju ništa; njihovi programi i statuti su uglavnom kopirani, delatnosti su im iste, a služe samo jednoj svrsi – da preko ministarstva Aleksandra Vulina izvuku sumu od dva miliona evra, koliko je na konkursu raspodeljeno.

Odmah nakon ove reakcije nevladinog sektora ministar Vulin je stopirao konkurs, obrušivši se žestoko na kritiku NVO-a. ‘Ne dam onima koji to govore da sebe prenose na mene. Ne dozvoljavam da ljudi koji su se obogatili u pljačkaškim privatizacijama i od državnih subvencija – svoje grehe prebacuju meni na teret’, rekao je Vulin, imaginirajući slobodno o tome ko su ti NVO-i koji se bune protiv njegove odluke. No to nije bio kraj. Vulin je samoinicijativno odlučio da ove godine ne bude konkursa za raspodelu sredstava civilnom sektoru, nagoveštavajući početak svoje borbe protiv mrskih nevladinih organizacija koje nisu po njegovim merilima. Istakao je da se tu radi o ‘onima koji već decenijama uzimaju pare iz fondova EU-a i našeg budžeta, kao i od lokalnih samouprava’. Navodeći notorne činjenice o funkcionisanju NVO-a, koji su vrlo često u situaciji da zbog nedovoljne podrške moraju tražiti sredstva i od domaćih i stranih institucija, ministar je poručio domaćoj javnosti kako je sve to protivzakonito. Naposletku je samoinicijativno odlučio da poništi konkurs za ovu godinu i preusmeri novac u fond za lečenje dece od teških bolesti. Naravno, ovaj manevar ministra Vulina, koji je pokušaj pljačke državnog budžeta pokušao da zamaskira iznenadnim altruizmom, nemoguće je prevideti, ali je teško sa pozicija NVO-a danas u Srbiji uputiti razumnu kritiku, jer je počela medijska kampanja protiv civilnog društva.

U danima kada Vulinov šef Vučić najavljuje kolosalnu štednju ukidanjem sredstava za novogodišnje paketiće zaposlenima u Vladi Srbije, operacija sa izvlačenjem dva miliona eura za bratske i sestrinske organizacije deluje kao komad iz teatra poruge. Međutim, Vulinov ‘pravednički gnev’ dočekan je oberučke u medijima. Njegove pretnje da će pozvati Državnu revizorsku i budžetsku komisiju (DRI) da preispita konkurs, međutim, samo su uobičajene floskule o transparentnosti. Iz samog DRI-ja su potvrdili da takav poziv od ministra Vulina nisu dobili. Ali pokrenuto je nešto drugo, a to je preispitivanje rada NVO-a u poslednjih desetak godina, kako je naglasio Vulin. Državi je nedopustivo da bilo ko spolja i iznutra ukazuje na njeno loše poslovanje. Međutim, ako se ovih dana srbijanski mediji samo sprdaju sa rezolucijom Evropskog parlamenta o Šešelju, dotle se obračunu sa NVO-ima pristupa ozbiljno. ‘Politika’ je već objavila intervju sa američkim novinarom Vilijamom Blumom pod naslovom ‘Budite sumnjičavi prema NVO’. Tu je i ilustracija sa Miloševićevim anti-NATO targetom iz 1999., koja sugeriše da civilni sektor danas nije ništa drugo do puka ispostava Vašingtona.

Ovakav vid obračuna je u skladu sa naporima premijera Vučića, koji se na sve načine bori protiv većine zemalja u okruženju, a naposletku i sa Evropskim parlamentom, koji svi odreda ‘ponižavaju Srbiju’. Budući da su Milanović i Rama daleko, a da evropski parlamentarci izmiču ruci Vulinove pravde, nevladine organizacije u Srbiji su idealan ‘džak za udaranje’. Premijer Vučić se drži one narodne da se ‘u nešto udarati mora’, dok njegov ministar Vulin u javnosti ‘targetira’ potencijalne ciljeve, iznoseći nesuvisle argumentacije i ocene: od toga da je ‘Hrvatska ljubomorna na Srbiju koja postaje sve bolja’ do teorija zavere o raznim urotama sa Zapada. Sasvim je izvesno da njegov konkurs nikada neće doći pod lupu nadležnih institucija, niti će neko preispitati organizacije koje su poslužile kao paravan za ‘otuđenje’ sredstava iz državnog budžeta. Ostaje da se vidi koliko će Vulin istrajati na ovom putu gušenja aktivnosti pravog civilnog sektora, te kako će izgledati najavljene reforme odnosa države i NVO-a u predstojećoj godini.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više