Novosti

Društvo

Eli Pijaca Plavšić: Ulažimo u obrazovanje

Upravo u krizi važnost ulaganja u obrazovanje treba biti veća nego do sada. Moramo nastaviti sustavno ulagati u nositelje sustava, u njihov stručni i osobni razvoj, te nastaviti s reformom obrazovanja, kaže izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja

Large pijaca plavsic marko lukunic

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Kako ocjenjujete status struke dok ovog tjedna obilježavamo Svjetski dan učitelja ?

Zaključci međunarodnih studija uvijek pokazuju istu stvar – kvalitetan je onaj sustav koji brine o učiteljima. Učitelji su ispodprosječno plaćeni, nedovoljno cijenjeni, njihov rad i kompetencije konstantno se propituju. Rezultati međunarodnog istraživanja u sklopu TALIS 2018 za Hrvatsku pokazali su da više od tri četvrtine učitelja i nastavnika nije zadovoljno plaćom, dok ih je oko polovice nezadovoljno uvjetima zaposlenja. Na pitanja vezana uz društveni položaj i utjecaj koji imaju u društvu te cijenjenost učiteljske profesije među političarima i medijima, 90 posto ih odgovara da ne mogu utjecati na obrazovnu politiku i da ih političari i mediji ne cijene. I preko 90 posto učenika srednjih škola smatra da učitelji i nastavnici nisu dovoljno cijenjeni u društvu. Stoga je, posebno u vremenima krize poput ove koju trenutno živimo, nužno odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama dati autonomiju rada, stvarati okruženje u kojem će najbolji među nama spremno preuzeti ulogu učitelja ili učiteljice, kao i dati im društveni i materijalni status koji im pripada, te vratiti povjerenje u naše učitelje i učiteljice.

Kakvi su učiteljima uvjeti rada u školama s obzirom na pandemiju?

Teško je raditi na način kada morate poštivati sve epidemiološke mjere. Nastava bez interakcije među učenicima je iznimno zahtjevna. No za sve je najvažnije da u školu fizički idu i da svima uključenima pošaljemo poruku kako će to sve proći.

Što je bolje, nastava u školi ili ona online?

I za učenike i za učitelje/ice nastava uživo nema alternativu u smislu pedagoške i psihološke dobrobiti. No ako je nužno, svi koji rade u sustavu odgoja i obrazovanja priviknut će se ponovno, kao i na proljeće, i kroz nastavu na daljinu osigurati nastavak učenja.

Kako komentirate smanjenje plaća učiteljima koji rade po B i C modelu?

U krizi ne smijemo dopustiti da oni koji su najpotrebniji za ponovnu uspostavu društvene kohezije budu ostavljeni po strani, da o njihovim pravima više ne brinemo. Upravo u krizi važnost ulaganja u obrazovanje treba biti veća nego do sada. Moramo nastaviti sustavno ulagati u nositelje sustava, u njihov stručni i osobni razvoj, nastaviti s reformom obrazovanja koja neće od učitelja stvarati puke izvršitelje kurikuluma, već autonomne stvaratelje i stvarateljice nastavnog procesa u čijem je središtu dijete. Odluka o smanjenju plaća odgojno-obrazovnim radnicima koji zbog vlastite sigurnosti ili sigurnosti svojih učenika moraju raditi po nekom od modela izuzetno je pogrešna, i nadam se da će donositelji odluka dobro razmisliti što na taj način čine onima koji su nam kao društvu i za budućnost naše zemlje jako važni.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više