>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Emina Višnić: Mislim da EPK neće ostati na cjedilu

Potpuno ukidanje projekta sigurno bi bilo velik udarac za Rijeku i općine i gradove u županiji. U program su uključene brojne kulturne organizacije i umjetnici iz cijele Hrvatske, a sada planiramo još veći naglasak na domaću scenu, kaže direktorica društva Rijeka 2020

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nedavno je u medijskim istupima najavila da država neće moći ispuniti svoje financijske obveze prema EPK-u u iznosu od deset milijuna eura. Može li se program uopće ili u kojem opsegu realizirati ukoliko se država iz njega povuče? Jeste li u međuvremenu razgovarali s Ministarstvom kulture?

Vlada je najavila da će doći do rezanja proračunske potrošnje, što je u skladu i s ministričinom izjavom, koja nas nije iznenadila. U kontaktu smo s ministarstvom, završavamo prijedlog strategije i vjerujem da ćemo uskoro zajedno naći održivo rješenje kojim će se jasno definirati planirani okvir financiranja i tako omogućiti odvijanje dijela planiranog programa. Dosadašnja suradnja s Vladom i ministarstvom je bila izvrsna, svi su dogovori ispoštovani, radili smo u zajedničkom cilju da na kvalitetan način, sukladno zadanim ciljevima, pripremimo i započnemo realizirati program ovog najvećeg kulturnog projekta u povijesti Hrvatske. Stoga nemam razloga ne vjerovati da će se takva suradnja, čak i u ovom izazovnom kontekstu krize, nastaviti. Ne smatram vjerojatnim da će se država u potpunosti povući iz projekta. To bi me jako iznenadilo.

Osim prestanka pandemije, što je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati, je li mogućnost odgode programa do prve polovice 2021. presudna za njegovu realizaciju? Kako je na takve najave reagirala Europska komisija? Kakva je situacija s gradom Rijekom i županijom?

S obzirom na to da je vrlo teško predvidjeti dinamiku jenjavanja pandemije i postupnog ukidanja mjera, teško je i odrediti vrijeme kada bismo mogli ponovno započeti s javnim događanjima. Planiramo na fleksibilan način, kako bismo se mogli brzo prilagoditi okolnostima, vezano uz dinamiku pandemije i financiranja. Smatram da nema potrebe potpuno preskočiti ovu godinu i nadam se da će već od sredine ljeta biti moguće ponovno normalno raditi. Ipak, treba ostaviti otvorenom i mogućnost da program donekle uđe i u 2021. godinu, paralelno s programima drugih prijestolnica. No to je prije svega stvar odluke institucija Europske unije koje o tom pitanju trebaju donijeti službeni stav. Što se tiče grada i županije, razgovaramo o svim scenarijima.

Što bi neodržavanje EPK-a značilo za Rijeku, kulturnu scenu i domaće umjetnike uključene u projekt?

Potpuno ukidanje projekta sigurno bi bilo velik udarac za Rijeku i mnoge općine i gradove u županiji. U naš program su uključene brojne kulturne organizacije i umjetnici iz cijele Hrvatske, a sada planiramo još veći naglasak staviti na domaću scenu. U nevjerojatnom scenariju potpunog rušenja programa EPK-a urušili bi se i svi rezultati na kojima godinama radimo, a hrvatska kultura bi pretrpjela još jedan velik udarac. Iako će Rijeci nakon EPK-a ostati kvalitetna nova infrastruktura, ona neće moći zaživjeti bez programa i aktera koji će u njoj djelovati. Zato ne vjerujem da će nacionalna kulturna politika ostaviti Rijeku na cjedilu, već mislim da će pomoći jer tako pomaže i hrvatskoj kulturi općenito.

1/1