Novosti

Politika

Episkop Jovan odlikovan izraelskim ordenom ‘Vitez od Ladina’

Izraelski Centar za ladino kulturu ‘Moše David Gaon’ dodijelio je orden ‘Vitez od Ladina’ episkopu Jovanu za doprinos očuvanju uspomene na žrtve Jasenovca i vizionarski angažman na očuvanju židovske kulture na području bivše Jugoslavije

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk, odlikovan je ordenom ‘Vitez od Ladina’ za doprinos očuvanju uspomene na srpske, židovske i romske žrtve ustaškog logora Jasenovac i očuvanju židovske kulture.

Orden dodjeljuje Centar za ladino kulturu ‘Moše David Gaon’ pri Univerzitetu Ben-Gurion u Negevu, reda blaženopočivašeg Don Isaka Navona, petog predsjednika Izraela te jednog od inicijatora za osnivanje Centra za ladino kulturu i njegovog prvog počasnog predsjednika.

Upravni odbor Centra za ladino kulturu, u znak priznanja izuzetnom doprinosu vladike Jovana u njegovanju uspomene na žrtve u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odlučio je posebno vrednovati - kako navode - vizionarski angažman vladike na očuvanju židovske kulture i na njenoj prezentaciji na području Hrvatske i cijele bivše Jugoslavije.

Vladika Jovan inicirao je da SPC otkupi logorske zgrade koje nisu obuhvaćene spomen-područjem Jasenovac, poput logorske apoteke u kojoj su bili zarobljeni židovski zatočenici logora i barake gdje su bili zatvoreni židovski doktori.

Također, u episkopskoj knjižnici u Pakracu čuvaju se hebrejske knjige i rijetki rukopisi; tamo se nalazi znanstvena literatura na temu svih oblasti židovskih nauka koja će dovršetkom obnove knjižnice biti stavljena na raspolaganje znanstvenoj i široj javnosti za rad.

U izjavi za Novosti, povodom vrijednog odlikovanja, vladika Jovan ističe da je ponosan na orden koji spada u najznačajnije nagrade koje dodjeljuje država Izrael, a da je Centar za ladino kulturu vodeće svjetsko tijelo za proučavanje sefardske kulture.

- Ovo je divna stvar koja unapređuje međusobne odnose na mnogo razina. Upravo ovih dana čistimo teren oko nekadašnje ustaške bolnice u kojoj su liječene same ustaše za vrijeme rada logora Jasenovac, a u kojoj su bila zarobljena 34 doktora, većina Jevreji. Taj objekat sad je dio manastira Jasenovac, u vlasništvu SPC-a u Hrvatskoj. Za tu bolnicu se nije marilo, da se na odgovarajući način zaštiti i predstavi i to je ono što ćemo u budućnosti raditi u saradnji sa jevrejskim organizacijama - navodi vladika.

Kada je riječ o episkopskoj biblioteci s bogatim knjižnim fundusom i raritenim rukopisima, vladika Jovan objašnjava da su grubi radovi završeni te da se čekaju sredstva od Ministarstva kulture za ovu godinu. Dvije prostorije u kojoj će biti smještene kancelarije i čitaonica trenutno se obnavljaju, a vladika se nada otvorenju cjelokupne knjižnice u ovoj godini te najavljuje da će to biti ‘ultimativni kulturni centar svjetske klase’.

Dodjela ordena ‘Vitez od Ladina’ najavljena je za 21. maj ove godine, ali će svečanost morati pričekati zbog uslova u kojima se nalazi svijet, govori Vladika te najavljuje da će Veleposlanostvo Izraela u Zagrebu tim povodom održati veliku svečanost, a o datumu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više