Novosti

Društvo

Evropljani na terenu

Predstavnici Savetodavnog odbora Veća Evrope koji prati provođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina boravili su nedelju dana u Hrvatskoj. Došli su da čuju različite nacionalne manjine, pučku pravobraniteljku i predstavnike države

1eio7n5clyy6wj5tfivsnu1j150

Neregistrirana manjinska škola – OŠ Borovo

Predstavnici Savetodavnog odbora Veća Evrope koji prati provođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina boravili su nedelju dana u Hrvatskoj. Došli su, kako je nakon sastanka u Vukovaru rekla Marie Hagsgard iz Švedske, jedna od 18 stručnjakinja u tom Odboru, da čuju različite nacionalne manjine, pučku pravobraniteljku i predstavnike države. Kad se vrate u Strasbourg o svemu će prodiskutovati i uputiti svoje mišljenje Odboru ministara koji će odlučiti o rezoluciji sa preporukama za Hrvatsku. Nakon toga se, kaže, vraćaju u Hrvatsku jer žele pomoći u poboljšanju ljudskih i manjinskih prava. Na dvočasovnom sastanku bili su predstavnici rusinske, ukrajinske, nemačke i srpske nacionalne manjine, čiji su problemi najbrojniji.

- Spomenuli smo gostima neregistraciju srpskih manjinskih škola, neproporcionalnu zastupljenost u telima državne uprave, pravosuđu, policiji, državnim i javnim službama. Govorili smo o nepostojanju dvojezičnosti u mestima i gradovima u kojima na to imamo zakonsko pravo. Dotakli smo se govora mržnje i ksenofobije te generalno loše klime u kojoj danas žive Srbi u Hrvatskoj - rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Ovo je bio peti po redu sastanak između predstavnika nacionalnih manjina i Veća Evrope na kojem učestvuju predstavnici srpske zajednice.

- Frustrirajuće je više od 15 godina govoriti o istovetnim problemima koji ne nailaze na razumevanje. Imali smo priliku i iskoristili smo je da ukažemo na probleme koji nas muče, na politiku koja nas vraća unazad, koja produbljuje međunacionalne sukobe, što ne smatramo ispravnim putem i od čega se jasno ograđujemo. Ovakvi sastanci su uglavnom završavali s preporukama Vladi, a o konkretnom napretku se baš i ne može govoriti - kazala je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

- I ovaj put će predstavnici Veća Evrope, u skladu sa svojim ovlaštenjima, napraviti konkretne preporuke koje će predstaviti Vladi RH, a mi ćemo svojim političkim pritiscima uticati da se te preporuke i realizuju - poručila je Jeckov.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više