Novosti

Kronika

Evropski novac za nerazvijene

U Slunju održan sastanak nadležnog ministarstva i predstavnika lokalnih vlasti na Kordunu: Ovo je novi strateški, integrirani, teritorijalni pristup ulaganju u oporavak depriviranih područja

17akz49q6r33ryaym4mklrv4rdc

Korištenje sredstava iz EU fondova započelo bi 2021. godine – zaključeno je u Slunju

Uz sudjelovanje pomoćnice ministrice Regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Katice Mišković, voditelja Odjela za pripremu programa i intervencijske planove Joška Vukušića i voditeljice službe Sektora za integrirane programe depriviranih područja Marije Ban, u Slunju je prošlog tjedna održan radni sastanak sa zamjenicom župana Karlovačke županije Martinom Furdek Hajdin, srpskim dožupanom Mirkom Martinovićem, gradonačelnikom Slunja Jurom Katićem, načelnicima općina Cetingrad, Krnjak, Plaški, Rakovica, Saborsko i Vojnić te članovima Jedinice za Intervencijski plan i kandidiranim članovima Partnerstva za Intervencijski plan.

Na sastanku je potpisana Odluka o osnivanju Partnerstva za Intervencijski plan.

- Treba napomenuti da kao pilot projekt Ministarstvo već provodi Intervencijski plan ta pet gradova: Beli Manastir i Dardu, Benkovac, Knin, Petrinju i Vukovar u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020.’ te Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014 -2020.’. Sredstva za provođenje plana dolaze iz EU fondova u visini od 120 miliona eura – rekao je srpski dožupan Mirko Martinović.

- Na sličan način se želi ovim pomoći prostorima Karlovačke županije, odnosno, spomenutim općinama i gradu Slunju koji su bili zahvaćeni ratom te su dislocirani od centra županije. Ovo je novi strateški, integrirani, teritorijalni pristup ulaganju u oporavak depriviranih područja. Prioritet u realizaciji bi imali programi komunalne i socijalne infrastrukture, ali i programi poduzetništva koji bi doprinosili privrednom razvoju, odnosno stvarali nova radna mjesta i osiguravali ljudima posao i egzistenciju - pojašnjava dožupan.

Korištenje sredstava iz EU fondova započelo bi 2021. i trajalo do 2027. godine. Period do 2021. godine bi bio period priprema, odnosno izvršena bi bila analiza problema i potreba. Jedinice lokalne samouprave bi izradile svoje Intervencijske planove uz stručnu i tehničku pomoć Ministarstva te pripremile projektnu i drugu dokumentaciju za realizaciju projekata.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više