Novosti

Politika

Vaše rosno cvijeće

Neki su i dalje nostalgično raspoloženi prema Juri Francetiću, pa ostavljaju cvijeće na mjestu uklonjenog mu spomenika u Slunju

Kako ovih dana javlja lokalni KA-portal, neki su i dalje nostalgično raspoloženi prema Juri Francetiću, pa ostavljaju cvijeće na mjestu uklonjenog mu spomenika u Slunju. Prije 12 godina, spomenik je uklonjen odlukom vlade Ive Sanadera, koja je imala hrabrosti to učiniti nasuprot višegodišnjeg toleriranja spornog spomenika od strane vlasti grada Slunja, Karlovačke županije i nedjelovanja policije. Vlada je tada, na sjednici sazvanoj samo zbog tog problema, ustanovila da je spomenik ‘suprotan izvorišnim osnovama Ustava RH i šteti ugledu i interesima RH koje je Vlada dužna štititi’. Protiv spomenika više puta su protestirala udruženja za ljudska prava i antifašisti pa je nekoliko puta skoro došlo i do fizičkih napada na njih.

Spomenik notornom zločincu podigli su 2000. pripadnici Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran – ogranak Slunj pod vodstvom ekstremnog Dragana Hazlera, koji inače živi u Švicarskoj. Podignut je na istom mjestu kao i onaj iz 1943. godine, koji su izgradili domobrani Slunjske satnije i Slunjske ustaške satnije Crne legije. Pedeset sedam godina kasnije napisano je da je novi spomenik posvećen i braniteljima iz domovinskog rata. Ustaški spomenik uništili su partizani iste godine kad je i postavljen.

Na mjestu gdje je bilo Hazlerovo spomen-obilježje danas se nalazi maleni kip Bogorodice, oko kojeg je omotana krunica, a upaljeno je i više lampiona, što svjedoči da trend obožavanja vojskovođe Crne legije ne posustaje.

Na tekst na KA-portalu reagirao je gradonačelnik Slunja Jure Katić (HDZ), poznat po tome što je 2014. godine na komemoraciji u Veljunu za 525 Srba koje su ustaše masakrirali 1941. godine rekao da se radilo tek o ‘možda pretjeranoj odmazdi zbog toga što su četnici ubili familiju mlinara Jose Mravunca‘, što je uvriježena neistina. Katić je tražio da se portal javno izvini stanovnicima Slunja, jer informacija ‘nije utemeljena na činjeničnom stanju, niti ičijim izjavama, nego je iznesena na subjektivan način autora.’

Koliko god Katić zatvarao oči, činjenica je da netko postavlja cvijeće kraj nepostojećeg spomenika ratnom zločincu, kojem su mještani Korduna sami presudili kad mu se srušio avion.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više