Novosti

Politika

Kod Jure raste zelen bor

Ljubitelji ustaškog zločinca Jure Francetića vraćaju se u Otočac. Smislili su novi plan nakon što im je prije nešto više od šest mjeseci propalo postavljanje spomen-ploče na rodnu kuću u povodu 105. obljetnice rođenja ovog ustaše

Kjce4m8eps4zu1atf3pa18k7xml

Poziv na proustaški skup

Ljubitelji ustaškog zločinca Jure Francetića vraćaju se u Otočac. Smislili su novi plan nakon što im je prije nešto više od šest mjeseci propalo postavljanje spomen-ploče na rodnu kuću u povodu 105. obljetnice rođenja ovog ustaše. Tada je organizatorima, predstavnicima opskurne Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD), policija oduzela ploču s ustaškim pozdravom.

U potpuno nekoherentnom priopćenju, u kojem Francetića nazivaju ‘domoljubom, antifašistom i antikomunistom’, objavili su da će ih podržati saborski zastupnik Željko Glasnović i da će umjesto postavljanja ploče za ustaškog zločinca ovoga puta zasaditi bor. ‘Riječ je o boru (‘U gori raste zelen bor’), koji će uoči Jurjevdana (23. travnja 2017.) – uz prigodno slovo generala HV/HVO i saborskoga zastupnika Željka Glasnovića – simbolički zasaditi Joseph Basan (Josip Bašan), predsjednik udruge Hrvatski domobran Vitez Jure Francetić (Chicago)’, navodi se u priopćenju koje potpisuje Ivan Biondić, glasnogovornik HAZUD-a.

Pružanje logističke podrške, kažu u priopćenju, mogu zahvaliti udruzi Bastion Vukovar. U toj udruzi Ivan Biondić obnaša dužnost koordinatora, pisale su ranije Novosti. Biondić je ujedno glasnogovornik riječkog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), kojim predsjeda njegov sin Mile Biondić. Taj je ogranak poznat po prosvjedima protiv obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu i komemoracije za žrtve logora Jadovno, gdje su u suradnji s UHDDR-om Bilaja-Gospić 2013. podignuli spomen-ploču Stjepanu Devčiću, također ustaši.

U zadnjem pokušaju slavljenja ‘ustaše-antifašista’, u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu don Anđelko Kaćunko služio je misu zadušnicu za Juru Francetića. U propovijedi je rekao da Francetić ‘nije bio ništa manji domoljub od hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu koji su bili spremni dati svoje živote za obranu Domovine’. Ovoga puta misu bi trebao navodno održati mons. Tomislav Šporčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više