Novosti

Društvo

VIDEO: Grupa mladih usred Maksimira pjevala ustašku pjesmu

Oj ustaše braćo mila, duboka je voda Drina / Drinu ćemo pregaziti, a Srbiju zapaliti / Neka gori, neka plane, neka ništa ne ostane, orilo se u nedjelju popodne zagrebačkim parkom

Oj ustaše braćo mila, duboka je voda Drina / Drinu ćemo pregaziti, a Srbiju zapaliti / Neka gori, neka plane, neka ništa ne ostane, orilo se u nedjelju popodne zagrebačkim parkom Maksimir. Kako je Novostima ispričao čitatelj koji nam je poslao snimku tog događaja, ustašku pjesmu ‘Evo zore, evo dana’ oko 19 sati puštala je i sveg glasa pjevala grupa mladih starih oko 20 godina.

- Nalazili su se u Brezovoj kolibi na obali Četvrtog maksimirskog jezera. U tom momentu je tamo bilo jako puno ljudi koji su bez ikakve reakcije prolazili kraj mladih - rekao nam je čitatelj.

Pjesma ‘Evo zore, evo dana’ nastala je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske u čast ustaških zločinaca Jure Francetića i Rafaela Bobana. Ponovno je postala popularna početkom 1990-ih, kada je pjevač Dražen Zečić snimio njenu novu verziju i objavio je na istoimenom albumu.

Zbog porasta revizionizma i proustaških poruka u javnosti, posljednjih godina je svoj put pronašla i do mlađih generacija, koje, kako dokazuje snimka koju su objavile Novosti, ne mare za činjenicu da je njeno javno izvođenje kažnjivo Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ili bi barem trebalo biti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više