>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Francetić – nastavak

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori pozvala je sve zainteresirane na ‘In memoriam na žrtve tzv. Dana ustanka’ u Otočcu, u subotu, 29. srpnja, kada će ponovno pokušati postaviti spomen-obilježje ustaškom koljaču Francetiću

Nakon propalog pokušaja postavljanja spomen-obilježja, kako su ga nazvali, ‘ustaši-antifašistu’ Juri Francetiću na njegovu rodnu kuću, eminentna znanstvena institucija Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) zbila je redove i ponovno je spremna. Programom odaslanim medijima pozivaju sve zainteresirane na ‘In memoriam na žrtve tzv. Dana ustanka 27. jula/srpnja’ u Otočcu, u subotu, 29. srpnja, kada će se ujedno zbiti drugi pokušaj postavljanja spomen-obilježja ustaškom koljaču Francetiću.

Bizaran program prepun je lažnih informacija. Prema programu koji potpisuje glasnogovornik HAZUD-a Ivan Biondić, misu će ponovno održati don Anđelko Kaćunko koji je na prvoj misi za Francetića rekao da on ‘nije bio ništa manji domoljub od hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu koji su bili spremni dati svoje živote za obranu domovine’.

U programu HAZUD-ovci lažno najavljuju i sudjelovanje bivše premijerke Jadranke Kosor i to kao izaslanice predsjednika Vlade. Njezino gostovanje najavljeno je u sklopu nazovi izložbe s eksponatima krajnje uvredljivog sadržaja nazvane ‘Antifa-okupacija u 26 i kusur slika’ za čije su održavanje, ‘dobrotom Ministarstva kulture’ navodno osigurana financijska sredstva. Iz Ministarstva kulture demantirali su informaciju o financiranju. Jadranka Kosor ne samo da je negirala da će se na tom skupu pojaviti, već je naglasila kako njegovo održavanje osuđuje.

- Predsjednik te organizacije Dragan Hazler žestoko me napadao dok sam bila predsjednica Vlade. Nemam s njima nikakve kontakte, a nisam ni upoznata s najavom događaja – rekla je Kosor, koja uostalom smatra da bivši premijeri ne trebaju biti izaslanici aktualnih vlada. Rekla nam je što misli o podizanju spomen-obilježja ustaškom zločincu.

- Kao i u sličnim slučajevima, riječ je o pokušaju udaranja na Ustav Republike Hrvatske. Svi građani i građanke u ovoj zemlji trebali bi braniti Ustav. Isto mislim i o ploči podignutoj u Jasenovcu – rekla je bivša premijerka. Novosti su komentar na najavljeni događaj tražile i od Vlade, budući da je bivša premijerka u programu najavljena kao vladina izaslanica, no odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

1/1