Novosti

Kultura

Film 'Ivana Grozna' pobjednik 17. ZFF-a

Nagradu Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje dobio je rumunjsko-srpski film 'Ivana Grozna' Ivane Mladenović, dok je Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratkometražni film osvojio srpski film 'Posljednja slika o ocu' Stefana Đorđevića

Proglašenjem pobjednika i hrvatskom premijerom filma 'Bosonogi car' Petera Brosensa i Jessice Woodworth 16. novembra službeno je završeno 17. izdanje Zagreb film festivala. ZFF je ove godine trajao 11 dana na više lokacija u Zagrebu, a dio filmova prikazan je i u drugim gradovima Hrvatske.

Odlukom žirija, nagradu Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje dobio je rumunjsko-srpski film 'Ivana Grozna' Ivane Mladenović, dok je Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratkometražni film osvojio srpski film 'Posljednja slika o ocu' Stefana Đorđevića.

Osim Zlatnih kolica žiri dugometražnog filma, koji su činili režiseri Dana Budisavljević, Elmir Jukić i Ágnes Kocsis dodijelio je i priznanje kolumbijskom filmu 'Monos' Alejandra Landesa. Posebno priznanje u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma dobio je kinesko-francuski filmu 'Odustajanje' Qiu Yanga.

Isti žiri dodijelio je Zlatna kolica za najbolji hrvatski film iz programa Kockice filmu 'Druker' Rine Barbira, a posebno priznanje 'Južnom voću' Josipa Lukića.

Učenice zagrebačkih srednjih škola u žiriju programa PLUS nagradile su film 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane Budisavljević, dok je nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama, koji okuplja filmove autora čiji su naslovi prikazani na ranijim izdanjima ZFF-a, ove godine prvi put dodijelila publika, a nagrađen je, s prosječnom ocjenom 4,82, 'Jojo Rabbit' Taike Waititija. Publika je glasala i za filmove iz dugometražne konkurencije, pa nagrada pripada australskom filmu 'Mliječni zubi' Shannon Murphy, a ocjenom 4,49.

Za dojmove smo nakon proglašenja pitali direktora Borisa T. Matića.

- Dojmovi su izvrsni jer smo uspješno savladali sve prepreke, iako nam je nedostajala dvorana kina Europe koju je teško nadomjestiti. Zato jedva čekamo da to kino ponovo proradi da se, ne samo mi, nego i svi drugi festivali, možemo vratiti u svoj dom. Zahvaljujući ekipi koja je bila manja, ali je danonoćno radila tri mjeseca i svih 11 dana trajanja festivala, postigli smo odlične rezultate. Sve projekcije glavnog programa, kao i većina ostalih projekcija, bile su rasprodane i tražila se karta više. Publika je bila zadovoljna i to je znak da je festival više nego uspio; pokazalo se da je ovo jedno od prva tri top izdanja festivala. Zahvalan sam svima koji su nas podržavali i našim sponzorima, a sada počinju pripreme za sljedeće izdanje kad će festival postati punoljetan. Imamo neke nove ideje, razmatramo i dodatne prostore, a čekamo i rezultate javnih poziva da vidimo s koliko ćemo novaca moći napraviti festival, rekao je Boris T. Matić.

Razgovarali smo i sa Stefanom Đorđevićem, autorom najboljeg kratkometražnog filma.

- Nisam očekivao nagradu. Trudim se da nemam očekivanja kad su u pitanju nagrade, iako je film na pet festivala osvojio tri prizanja, uključujući i ovu ZFF-ovu. Film je podređen pre emociji nego poruci i važno je da ga ljudi pogledaju da bi mogli da osete to šta sam hteo da prenesem - rekao je Đorđević.

- Meni je Zagreb film festival jako drag. Prvi puta sam bio pre devet godina, pre nego što sam uopšte počeo da se bavim filmom kao glumac u filmu 'Tilva roš' Nikole Ležaića, a sad sam nakon deset godina jedan od autora. Imaju potrebu da prenesu neku ideju i da sarađuju s publikom. Ima sve više autorskih filmova a takve najviše volim - rekao je i ocijenio da su filmovi u regionu sve bolji.

Za dojmove smo pitali i Danu Budisavljević.

- Kao članica dugometražnog žirija, mogu reći da je ponuda bila vrlo raznolika pri čemu se vidi velika kvaliteta. Ono čime nas je osvojio film kojem smo dodijelili glavnu nagradu ‘Ivana Grozna‘ jeste što, iako u produkciji vrlo skroman, donosi redateljski rukopis, veliku iskrenost i želju autorice da predstavi svoju generaciju. Kad sam davno obećala da ću biti u žiriju, nisam znala da će moj film odabrati mladi selektorski tim. Već je bilo prekrasno. Činjenica da je dobio glavnu nagradu žirija srednjoškolaca daje osjećaj nade i da je zaista dobar trenutak da se suočimo s nekim demonima iz prošlosti. Ako to razumiju srednjoškolci, znači da će to razumjeti i cijelo društvo, ustvrdila je Dana Budisavljević, koja je ZFF ocijenila najjačim hrvatskim festivalom igranog filma.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više