Novosti

Kultura

Svi kratki na jednom mjestu

Zagreb Film Festival pokrenuo platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma www.croatian.film u kojoj je trenutno 118 kratkometražnih naslova, od kojih 60 igranih, 30 dokumentarnih i 18 animiranih

Velik broj ljudi iz svijeta filma, naročito onog kratkometražnog, prisustvovao je predstavljanju jedinstvene internetske platforme za promociju domaćeg kratkometražnog filma www.croatian.film upriličenom 5. februara u Dvorani Urania - prostoru kreacije, nekadašnjem kinu Partizan na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.

Platformu koja omogućuje svim zainteresiranim gledaocima kvalitetan i besplatan pregled, kao i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku, predstavili su direktor ZFF-a Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

- Važnost kratkometražne forme odavno su prepoznali brojni filmski festivali zbog čega dio svog programa odvajaju za njezino prikazivanje i promociju jer zbog svoje efektnosti, brzine i sažetosti često ostavlja dubok trag na gledatelje, dok istovremeno igra i važnu ulogu u industriji jer se najčešće radi o prvim režijskim pokušajima filmaša i pripremi za dugometražnu formu. Kroz kratku formu bruse se redatelji, scenaristi, glumci, montažeri, ali i svi ostali filmski profesionalci - rekao je Boris T. Matić.

Podsjetio je da je ekipa ZFF-a od trećeg izdanja 2005. godine u natjecateljski program ‘Kockice‘ uvrstila domaće filmove, bez obzira na dužinu, rod ili žanr, ukupno sedam filmova. - Kasnije nam se priključilo Hrvatsko društvo filmskih redatelja i definirano je da će se prikazivati samo kratkometražni filmovi dužine do 30 minuta. ‘Kockice‘ su prepoznali i autori, tako da se svake godine prijavi preko 30 filmova od kojih se prikaže desetak. Tokom godina u tom programu premijerno su prikazana brojna kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša, što ‘Kockice‘ čini jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj i regiji. Ova platforma je zamišljena kao prostor za razvoj i nadogradnju ‘Kockica‘ i domaćeg kratkometražnog filma Zagreb Film Festivala - rekao je Boris T. Matić, zahvalivši Ministarstvu kulture RH i Hrvatskom audio vizualnom centru (HAVC) što podržavaju ovaj projekt.

Laurenta je podsjetio na podatak da je u posljednjih 12 godina Hrvatski audio vizualni centar (HAVC) financirao ili sufinancirao 450 domaćih kratkometražnih filmova s ukupno 80 milijuna kuna, prepoznavši njihov značaj za malu kinematografiju kakva je hrvatska.

- Tokom dugogodišnjeg rada u kulturi i 15 godina održavanja ‘Kockica‘, kao sastavnog dijela Zagreb film festivala, shvatili smo da kratkometražni filmovi nakon prikazivanja na festivalima rijetko ili nikako imaju priliku biti viđeni od strane zainteresirane publike, rekao je i naglasio da će preko ove platforme gledaoci moći besplatno pratiti kratkometražnu produkciju, raznih rodova - igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmova. - Posebnost platforme ogleda se i u činjenici da je razvijana tako da bude dostupna i prilagođena za jednako kvalitetno korištenje neovisno o uređaju koji se koristi za gledanje, bilo da se radi o mobitelu, tabletu, računalu ili televizoru. Osim za gledanje, platforma će služiti i za pronalaženje svih relevantnih informacijama o filmovima i filmskim profesionalcima - naglasio je Laurenta.

Platforma je i dvojezična - tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni, ukazao je Laurenta.

U bazi je trenutno 118 kratkometražnih naslova, od kojih 60 igranih, 30 dokumentarnih, 18 animiranih, uz nekoliko eksperimentalnih i hibridnih, među njima i brojna djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima na kojima su osvojila brojne nagrade i priznanja. Matić i Laurenta pozvali su autore da prijave svoje kratke filmove putem online prijavnice kako bi ih, ukoliko budu ispunjavali kriterije, u najkraćem mogućem roku mogli uvrstiti u bazu.

Sve dodatne informacije su na stranici www.croatian.film, a sada samo treba klikati i gledati dobre filmove, zaključio je dvojac.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više