>

novosti logo

Piše Novosti

Filmovi tokom vikenda na 17. HRFF-u

Sedamnaesti Human Rights Film Festival traje do nedjelje, 8. prosinca. Paralelno s glavnim filmskim programom u kinu Tuškanac u Zagrebu, odvija se i govorni dio programa u Dokukinu KIC te riječkim dijelom programa u Art-kinu Croatia

Sedamnaesti Human Rights Film Festival, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture, traje do nedjelje, 8. prosinca. Paralelno s glavnim filmskim programom, koji broji 25 naslova i prikazuje se u kinu Tuškanac, odvija se i govorni dio programa u Dokukinu KIC s tribinama, okruglim stolovima i tematskim projekcijama dok danas u Art-kinu Croatia počinje i riječki dio programa HRFF-a koji traje do 8. prosinca.

Drugi dio festivalskog tjedna, odnosno tokom vikenda, obilježit će projekcije nekih od najzapaženijih novih igranih i inovativnih filmova Sergeja Loznice, Pedra Coste, Céline Sciamme, Thomas Heisea, Patricia Guzmána i mnogih drugih, nagrađenih na međunarodnim festivalima.

Danas u 19 sati bit će prikazan ‘Vitalina Varela’, novi višestruko nagrađivani film Pedra Coste koji nastavlja dokufikcijsku priču o redateljevoj muzi Vitalini, sredovječnoj udovici sa Zelenortskih otoka koja dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba i upoznaje se s njegovim tridesetogodišnjim pečalbarskim životom o kojem nije ništa znala. U nedjelju u 20 sati bit će prikazan film ‘Obojena ptica’, Václava Marhoula, snimljen po istoimenom kultnom romanu Jerzyja Kosińskog a koji donosi kontroverzan portret istočne Europe na izmaku Drugog svjetskog rata.

Ovog vikenda bit će prikazana i dva najistaknutija queer filma godine: u petak u 21:30 sati ‘Kraj stoljeća’, redatelja Lucia Castra, romantična priča o ljubavnicima Javi i Ochou koje vrijeme i prostor iznova spaja i razdvaja, te u subotu u 19 sati ‘Portret djevojke koja izgara’, redateljice Céline Sciamma, koja je preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela ispisala povijest reprezentacije žena u slikarstvu i snimila jednu od najljepših i najstrastvenijih lezbijskih ljubavnih priča.

Kategoriji ‘tihog festivalskog aduta’ pripada film belgijskog redatelja Basa Devosa, ‘Ghost Tropic’, elegantan i zaokružen minimalistički film na križanju socijalne drame i meditativne poeme o neobičnoj nokturalnoj šetnji skromne i samozatajne čistačice, koji će biti prikazan u subotu u 21:30 sati.

HRFF vikend obilježit će i tri filma dokumentarnih ‘teškaša’. Sergej Loznica se predstavlja novim filmom ‘Državni pogreb’ u kojem secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju koja je predstavljala vrhunac njegovog kulta ličnosti, te pruža ironični komentar na grotesknu i zastrašujuću procesiju dekonstruirajući ritual kao temelj krvavog režima, a bit će prikazan u petak u 17 sati. Film ‘Kordiljeri snova’, Patricia Guzmána, bavi se kompleksnom političkom povijesti Čilea i posvećen je Kordiljerima, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje, a na repertoaru je u subotu u 17 sati. Film ‘Heimat je prostor od vremena’, Thomasa Heisea, monumentalni povijesni esej koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti te je snažna politička gesta protiv rata i zaborava, bit će prikazan u nedjelju u 15 sati.

U subotu, 7. prosinca, u 19 sati, u Dokukinu KIC bit će prikazan dokumentarni film ‘ O lijepa, o draga, o slatka slobodo’, Gordana Bosanca, nastao u produkciji Kuće ljudskih prava Zagreb, a koji govori o tome kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. godine pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj. Nakon projekcije bit će održan okrugli stol ‘Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske’ uz sudjelovanje aktivista iz obje zemlje.

Medijski partneri 17. Human Rights Film Festivala su HINA, Dokumentarni.net, Kulturpunkt.hr, Novosti, Vox Feminae, Vizkultura, Radio Student, H-Alter, Libela.org i Mreža antifašistkinja Zagreba.

1/2