Novosti

Društvo

Fotogalerija: Banijska sela nakon potresa

Fotograf Davor Konjikušić obišao je banijska sela i zabilježio cijeli niz impresivnih snimaka tragedije koja je pogodila ovaj kraj

Još jedna teška noć je iza stanovnika banijskog kraja. Dok se štete zbrajaju, novi potresi, srećom slabijeg intenziteta, i dalje tresu Petrinju, Sisak, Glinu... Prema preliminarnim podacima, u zadnjih 12 sati najjači je bio u četvrtak u 9:16 sati s 3,8 po Richteru. Noćas je treslo bezbroj puta, s tim da su tri bila iznad tri stupnja.

Brojni stanovnici ostali su bez svog doma. U selo Majske Poljane stigli su prvi kontejneri koji bi trebali poslužiti za privremeni smještaj. U pogođeni kraj došlo je i prvih 80 mobilnih kućica. Pomoć stiže sa svih strana. Toliko je da iz Crvenog križa upozoravaju da se više ne šalju deku i odjeća, jer se nemaju gdje skladištiti, s obzirom na skučene uvjete i veliku vlagu. Ono što svi humanitarci i aktivisti ističu kao nužno su voda, higijenske potrepštine, kontejneri i agregati koji rade. Ovo posljednje valja istaknuti, jer je u četvrtak stigla pošiljka u kojoj je, kako nam kažu ljudi s terena, svaki drugi bio pokvaren, a bez agregata će biti teško izdržati ovu zimu. Dio stanovnika noć je proveo u automobilima, koje bi povremeno upalili.

Jučerašnji dan na Baniji proveo je nagrađivani fotograf i suradnik Novosti Davor Konjikušić, koji je završio studij snimanja na Akademiji za dramsku umjetnost, gdje zadnjih godina radi kao predavač. Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati potresne snimke koje je zabilježio po banijskim selima koje govore puno više o situaciji u tom kraju, nego što se može izraziti riječju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više