Novosti

Kultura

U četvrtak promocija knjige 'Crveno svjetlo' Davora Konjikušića

U Novinarskom domu 4. travnja novinar Novosti promovira opsežnu fotografsku studiju s više od 500 ilustracija u kojima se analizira fenomen partizanske fotografije u ratnom periodu od 1941.-1945. godine

Wcdte5dckmfwvxobeumm8izmubg

Knjigu su objavili Rosa Luxemburg Stiftung i Kolektor - Centar za vizualne umjetnosti

Promocija knjige 'Crveno svjetlo - Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941. - 1945.' autora Davora Konjikušića (Rosa Luxemburg Stiftung i Kolektor - Centar za vizualne umjetnosti, 2019.), održat će se u četvrtak, 4. travnja, u 19 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na promociji će govoriti dr.sc. Sanja Horvatinčić (Institut za povijest umjetnosti), prof.dr.sc. Hrvoje Klasić (Filozofski fakultet), Vesna Vuković (BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture) i autor, inače novinar Novosti, Davor Konjikušić, a moderator diskusije je izvršni urednik Novosti i kritičar Boris Postnikov.

'Crveno svjetlo' opsežna je fotografska studija na točno 400 stranica koja donosi preko 500 ilustracija u kojima se analizira fenomen partizanske fotografije u ratnom periodu od 1941.-1945. godine, odnosno njena društvena, propagandna, agitacijska i umjetnička funkcija.

Motiv partizanske fotografije bio je da se uz oružanu borbu dobije i ona na reprezentacijskoj razini, ističu organizatori. Naglašavaju da partizanska fotografija upravo zbog svoje tehničke i produkcijske limitiranosti ne postaje pukim sredstvom propagande, nego i umjetničkim sredstvom nadolazeće budućnosti.

'Nije li i Walter Benjamin upravo u osvit Drugoga svjetskog rata slavio mehaničku reprodukciju fotografije naglašavajući njezinu moć 'za formuliranje revolucionarnih zahtjeva umjetničke publike'. Nije li se upravo u partizanskoj fotografiji izgubila razlika između autora i publike i ostvarila ideja umjetničke avangarde? Nije li se u samom partizanskom pokretu promijenio dotadašnji odnos te iste publike spram umjetnosti? U ovoj ćemo knjizi pokazati da zapravo jest, jer fotografija je zbog svojih tehničkih svojstava upravo u partizanskom pokretu postala važan revolucionarni medij, kao što će to postati film u poslijeratnim godinama. U širem smislu, kao dio partizanske umjetnosti, i fotografija ima revolucionarnu namjenu transformacije društva u revoluciji koja je bila istovremeno i politička i socijalna i kulturna', stoji u uvodu knjige.

Više o vrijednoj studiji možete pročitati u tekstu Igora Lasića.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više