Novosti

Kultura

Promocija knjige Davora Konjikušića u Rijeci

Riječki pododbor Prosvjete poziva na promociju knjige ‘Crveno svjetlo – Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.’ koja će se održati u petak 15. novembra s početkom u 19 sati

R0mul3thg6qde2qlwu3s4t614kh

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka u petak, 15. novembra, poziva na promociju knjige autora Davora Konjikušića ‘Crveno svjetlo – Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.’ Promocija je zakazana za 19 sati u prostorijama Prosvjete na adresi Demetrova 16.

Razgovor s autorom, u kojem će biti riječi o motivaciji i ideji za stvaranje knjige te procesu prikupljanja građe za realizaciju djela okarakteriziranog kao ‘prvo opsežno istraživanje jugoslavenske partizanske fotografije’, moderirat će Milica Mataja Mafrici.

Knjiga ‘Crveno svjetlo’, u izdanju Rosa-Luxemburg-Stiftunga i Kolektora – Centar za vizualne umjetnosti, ispisana je na 400 stranica s preko 500 ilustracija u kojima se detaljno istražuje fenomen partizanske fotografije u periodu od 1941.-1945. godine, odnosno njena društvena, propagandna, agitacijska i na kraju umjetnička funkcija.

Autor je na knjizi sustavno radio tri godine, istražujući obilnu bibliografiju i obilazeći različite institucije, muzeje, arhive i privatne zbirke u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Prikazan je ratni i životni put ljudi koji su u vremenu Drugog svjetskog rata usmjerili vlastito tehnološko znanje i poziv prema političkom aranžmanu, unijevši revoluciju u sam medij fotografije koji je prije rata bio pretežno u funkciji građanske samoreprezentacije.

Zainteresirani će na promociji moći kupiti knjigu po promotivnoj cijeni.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više