Novosti

Kultura

Otvorenje izložbe "Mantika" Davora Konjikušića

Sjećanja na budućnost koja se nije dogodila u fotografijama Davora Konjikušića otkrivaju se u prizorima ugašene industrije, prolazne ideologije, artificijelnog života i eskapističkih nastojanja koji zajednički oblikuju suvremeni trenutak, stoji u najavi izložbe koja se otvara u ponedjeljak u Galeriji CEKAO u Zagrebu

Large davor konjiku%c5%a1i%c4%87 iz ciklusa mantika  1

U Galeriji CEKAO (Vukovarska 68, u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb) u ponedjeljak, 29. studenog, u 19 sati otvara se izložba "Mantika (u procesu)" fotografa Davora Konjikušića. Prije samog otvorenja u 18 sati održat će se vođenje posjetitelja. Izložba će biti otvorena do 18. siječnja iduće godine. Radno vrijeme galerije je od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati.

Organizatori ističu da na svojim fotografijama autor prikazuje sjećanja na budućnost koja se još nije dogodila, dok Maja Flajsig u katalogu kaže da se obećane budućnosti koje se nisu dogodile nalaze između dva pola utopije i distopije.

U tim procjepima leži umjetničko istraživanje Davora Konjikušića koji se kroz ciklus "Mantika (umijeće proricanja budućnosti) bavi konceptom budućnosti i odnosa spram nje. Njegove fotografije uprizoruju čitav spektar budućnosti koje su se simultano dogodile. Neke koje smo imali priliku očekivati, neke kojima se nismo nadali, a neke koje i nisu budućnosti, već samo istovjetno bivanje dekontekstualizirano od vremena i prostora", piše Maja Flajsig i dodaje: "Sjećanja na budućnost koja se nije dogodila u fotografijama Davora Konjikušića otkrivaju se u prizorima ugašene industrije, prolazne ideologije, artificijelnog života i eskapističkih nastojanja koji zajednički oblikuju suvremeni trenutak. Iz njega nanovo imaginiramo i predviđamo budućnosti koje nas očekuju, a čitav dijapazon tih mogućih budućnosti materijaliziran je kroz niz knjiga smješten u galeriji. Svaka od tih knjiga zasebno nudi vlastitu viziju i poimanje onoga što nas tek očekuje. Neka od tih sutrašnjica možda već jest ovdje, nepravilno raspoređena, sačinjena od fragmenata sadašnjosti."

Davor Konjikušić (1979.) u svojoj umjetničkoj praksi služi se fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. Fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom. Za svoj rad je 2013. godine nagrađen u kategoriji profesionalnog koncepta na festivalu Rovinj Photodays. Na istom festivalu je i 2016. godine nagrađen prvom nagradom u kategoriji umjetničkog koncepta. Dva puta je izlagao na godišnjoj izložbi Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@MSU. Na Slavonskom bijenalu je za svoj rad Sveti ljudi osvojio nagradu Ex Aequo. Radovi mu se nalaze u fundusu Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Jedan je od finalista Nagrade Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika za 2018. godinu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više