>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura

Gdje su nestali medijski zakoni, strategija i natječaji Ministarstva kulture

Zbog višegodišnjeg kašnjenja Ministarstva kulture 3,5 milijuna eura iz EU čeka na dodjelu medijima zajednice, a rok za potrošnju sredstava bliži se kraju

Na pitanje što se može očekivati u njenom resoru u 2019. godini, ministrica kulture nina obuljen koržinek je uoči jučerašnje sjednice Vlade odgovorila kako će puno aktivnije pristupiti reviziji medijskog zakonodavstva. Kako će to napraviti, nije pojasnila. Resorno Ministarstvo do sada je ovom pitanju pristupalo netransparentno i suprotno svim demokratskim standardima, što se nikako ne podudara s imidžem o proeuropskoj ministrici, kakvom se Obuljen Koržinek voli predstavljati, posebno zato što je taj sektor suočen s nizom problema.

Nedugo nakon što je 2016. godine postala ministricom, Obuljen Koržinek na Danima elektroničkih medija obećala je donošenje medijske strategije krajem 2017. godine, premda je u ladicama kabineta imala već izrađeni dokument prethodnog saziva u Ministarstvu. Obećala je tada i promjene Zakona o elektroničkim medijima.

Kad je došao kraj 2017. godine, Obuljen Koržinek, kako stoji na stranicama Ministarstva kulture, najavila je ponovo početak rada na novom Zakonu o elektroničkim medijima ‘koji se planira uputiti u proceduru u 4. kvartalu 2018. godine’.

Na početku 2019. godine, opet slična priča - ministrica Obuljen Koržinek najavljuje reviziju medijskog zakonodavstva. U međuvremenu, bez službene objave, s radom je započela radna skupina za izradu Zakona o elektroničkim medijima. Javnost o tome ne zna gotovo ništa, kao što ne zna tko su članovi te skupine, kako su izabrani i kakvi su njihovi rezultati. Isto tako, nije poznato je li započeo rad na medijskoj strategiji, koja je logičan preduvjet mijenjaju zakonskih regulativa.

Hrvatskom novinarskom društvu obećali su u Ministarstvu kako će ova strukovna udruga sudjelovati u izradi ovog važnog dokumenta.

HND nije zadovoljan činjenicom da toliko dugo čekamo na izradu medijske strategije i pratećih medijskih zakona. Prije par dana smo bili na sastanku s ministricom koju smo upoznali s našim stavovima i na kojem smo zatražili da budemo uključeni u sve procese, jer je HND naša najveća strukovna udruga - rekao je za Novosti Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Razrješenje svih ovih nedoumica - piše li se zakon i/ili zakon i strategija te tko to radi - pokušali smo pronaći u Ministarstvu kulture, no odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Osim zakonskih okvira, Obuljen Koržinek od početka svog mandata odbija raspisati natječaj za neprofitne medije iz sredstava Europskog socijalnog fonda za medije u zajednici iz kojih je osigurano oko tri i pol milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda, uz 600 tisuća eura obaveze, koju RH mora pridodati na taj iznos. Premda rokovi istječu do 2020., odnosno 2022. godine, natječaj još uvijek nije raspisan. Na pitanje zašto ga još nema, iz Ministarstva kulture također nismo dobili odgovor.

HND nije zadovoljan katastrofalnim odnosom države prema medijima. Pogotovo otkako je Hrvatska ušla u EU, odnosno kad je prestao monitoring prilikom procesa pridruživanja. Naša profesija je potpuno devastirana, a o tome nitko ne brine – kaže Zovko.

S obzirom na rasulo u sektoru, koje se možda ponajviše ogleda u tužbi HRT-a protiv HND-a i vlastitih zaposlenika, ova godina posljednji je rok za ministricu Obuljen Koržinek da se počne baviti medijskim poljem.

1/1