>

novosti logo

Kronika Kronika

Generalka za ‘Zlatokosu’

Dečji vrtić Zlatokosa iz Borova kompletno je energetski obnovljen na dvadeseti rođendan

Godinu u kojoj slavi veliki jubilej, dve decenije od osnivanja, Dečji vrtić ‘Zlatokosa’ iz Borova dočekuje u generalno obnovljenoj zgradi.

Opština Borovo se kao osnivač ove ustanove, prošle godine javila na konkurs Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku koje je za projekat energetske obnove objekta vrtića odobrilo nešto manje od milion i 200 hiljada kuna, a još toliko Opština Borovo je izdvojila iz vlastitog budžeta kako bi obnova bila kompletna. Osim vanjske izolacije, fasade i nove stolarije, zgrada vrtića je obnovljena iznutra. Prostorije su okrečene, postavljeni su novi podovi, ugrađena je LED rasveta, a stari sistem grejanja na lož-ulje zamenio je onaj na pelet. I prostrano dvorište ovog vrtića dobilo je novi izgled. Postavljene su nove igračke sa zaštitnim gumenim podlogama koje poboljšavaju sigurnost dece.

Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović ističe da je reč o jednom od nekoliko kapitalnih projekata u Borovu, izrazivši zadovoljstvo što će obnovljeni vrtić pružiti bolje uslove za boravak dece. Zgrada borovskog vrtića izgrađena je pre dvadeset godina novcem međunarodnih organizacija UNTAES-a i USAID-a, na lokaciji i uz projektnu dokumentaciju koju je osigurala Opština Borovo. Iako je zgrada održavana, zub vremena je ipak učinio svoje, a standardi smeštaja dece su se promenili, tako da je obnova stigla u pravi čas.

- Ovu obnovu doživljavam kao poklon našem vrtiću za 20 godina postojanja i rada - kaže Radmila Latas, direktorica ove predškolske ustanove.

Rođendanskih poklona ima još. Vrtić je u martu ove godine po treći put dobio Veliku zlatnu medalju na 14. Međunarodnom sajmu obrazovanja ‘Putokazi‘ u Novom Sadu. Veliki je to uspeh, ako se uzme u obzir da na sajmu učestvuju brojne vaspitno-obrazovne ustanove, od predškolskih do fakulteta, u Srbiji i regionu. Borovski vrtić je dobio visoke ocene u svim segmentima ocenjivanja - za lokaciju, uređenje, opremu i okruženje samog objekta. Vrednuje se takođe povezanost sa drugim institucijama u zajednici, a ocenjuje se ujedno način na koji se vrtići promovišu i predstavljaju, humanitarne i sportske aktivnosti, te doprinos koji ustanove daju u zaštiti životne sredine.

- Za naš mali vrtić iz jednog malog mesta kao što je Borovo, još jedno priznanje, a pogotovo iz naše matične države, izuzetno je veliko. Ono nam je podstrek da istrajemo u tome što radimo i da budemo još bolji jer zaista puno pažnje posvećujemo kvalitetu rada s decom i njihovoj dobrobiti. Velika zlatna medalja je ujedno dobar početak proslave našeg jubileja. Planiramo razne izložbe, sportske aktivnosti i jednu veliku svečanu akademiju - kaže Radmila Latas. Borovski vrtić trenutno pohađa 94-ero mališana, o kojima brine devetero zaposlenih.

- Trudimo se da svakom roditelju koji izrazi želju i potrebu da mu dete boravi u vrtiću, to omogućimo. Najveći broj dece ne dolazi zbog toga što nema ko da ih čuva, već zbog toga što su roditelji prepoznali važnost vaspitno-obrazovnog programam - ističe Latas, dodajući da je za 20 godina postojanja, kroz borovski vrtić prošlo više od hiljadu mališana.

Plan i program rada provodi se na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, uz realizaciju sadržaja na hrvatskom jeziku, u svakoj od četiri grupe po dva časa dnevno. Te aktivnosti se, kaže Latas, uglavnom prepliću i nadopunjavaju kako bi se na jedan spontan i deci prilagođen način približila dva jezika sa svim svojim sličnostima i razlikama.

- Deca predškolskog uzrasta, pored srpskog i hrvatskog, uče reči engleskog ili nekog drugog jezika. Učimo ih sličnostima i razlikama, jer je to naša stvarnost u kojoj živimo. Učimo ih da cene sve oko sebe, da su te različitosti jedno veliko bogatstvo i da se svi razlikujemo jedni od drugih po mnogočemu - zaključuje naša sagovornica.

Radmila Latas je za svoj profesionalni rad, ali i angažman u široj društvenoj zajednici, ove godine nagrađena Poveljom Opštine Borovo koja joj je uručena 22. maja za Dan opštine. Ponosna je na nagradu koja, kaže, znači ‘veliku odgovornost i jednu vrstu zadužnice za nastavak još boljeg rada u budućnosti’.

1/1