Novosti

Politika

Genocid nad razumom

Srbijanski mediji senzacionalistički su iskrivili činjenicu da je prije nekoliko mjeseci kninsko komunalno poduzeće na nadgrobnim spomenicima postavilo obavijesti o neplaćanju grobnih mjesta, te su objavili da su stotine grobova Srba u Kninu i okolini prekopane, a kosti pokojnika izvađene i nemilosrdno spaljene

Iz0jtdao4wjfso78wfoms2y8yqg

Knin - obavijesti o neplaćanju grobnih mjesta

U moru loših vijesti koje stižu do izbjeglih u Srbiji, od brisanja iz boravišta i gubitka osobne iskaznice, preko opasnosti od plaćanja za otklanjanje ostataka ruševina njihovih kuća, do plaćanja poreza na devastiranu imovinu, ovih dana u srbijanskim medijima odjeknula je ‘skandalozna vijest’ da su stotine grobova Srba u Kninu i okolini prekopane, a kosti pokojnika izvađene i nemilosrdno spaljene.

Naravno, ta morbidnost u obračunavanju sa mrtvima izazvala je zgražanje javnosti. No zatiranje grobova koje je nazvano čak i ‘genocidom nad mrtvima’ ovog puta je, na sreću, neistinito. Radilo se o senzacionalističkom iskrivljavanju činjenice da je prije nekoliko mjeseci kninsko komunalno poduzeće koje se bavi održavanjem gradskog groblja na temelju Zakona o grobljima na nadgrobnim spomenicima razdijelilo obavijesti o neplaćanju grobnih mjesta. Već i to je mnoge koji su morali izbjeći i odseliti se iz Knina dovoljno deprimiralo. Po zakonu, ukoliko se deset godina ne plaća grobna naknada, grobno mjesto se smatra napuštenim i može biti oslobođeno, a posmrtni ostaci moraju biti zbrinuti u zajedničku kosturnicu. Napisima u beogradskim tabloidima šokiran je i direktor kninskog komunalnog poduzeća Čistoća i zelenilo Miroslav Zorić.

- Dok sam ja na čelu komunalnog poduzeća, nikoga nećemo iskopavati. Upravo zato smo jesenas obavijestili ljude. Po zakonu smo već mogli vršiti iskopavanja. Osamdeset posto obaviještenih je platilo grobnu naknadu, čija godišnja visina iznosi 130 kuna. Ti morbidni napisi mogu samo služiti lokalnim izborima jer spaljivanje kostiju je kazneno djelo - ističe Zorić.

Zamjenik gradonačelnika iz srpskih redova Željko Džepina kaže da u Kninu postoji samo jedno gradsko groblje koje održava komunalno poduzeće, da su ostala groblja seoska i održavaju ih najbliži pokojnika.

- Kada se ovako gađaju najdublja osjećanja ljudi, trebalo bi najprije provjeriti informaciju. To ide preko leđa nas koji živimo u Hrvatskoj. Jedino što se trenutno dešava oko kninskog groblja jeste njegovo proširenje na okolne parcele koje je grad Knin kupio od vlasnika Srba. Zadnje što će se desiti u Kninu je iskapanje kostiju - obećava Džepina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više