Novosti

Kronika

Gimnazijalci pišu za FAZ

Koprivnički gimnazijalci, u sklopu projekta "Jugend schreibt", počeli su pisati tekstove o Koprivnici u renomiranom njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Između ostalog, pisali su o istrebljenju Židova u NDH

Large faz 6

Koprivnička gimnazija (foto Marijan Sušenj/PIXSELL)

Da povijest koprivničkih Židova, njihov doprinos razvoju Podravine i tragično stradanje u Drugom svjetskom ratu neće biti zaboravljeni, najbolje dokazuju projekti Gimnazije Fran Galović Koprivnica. Učenici i učenice ove škole, osim posjete logorima Aušvic, Jasenovac i Danica te učestvovanja u antifašističkim komemoracijama na području Koprivničko-križevačke županije, prije mjesec započeli su i međunarodni novinarski angažman.

Troje gimnazijalki Leona Matulac, Karla Varga i Nicole Ganželić, u sklopu projekta "Jugend schreibt" (Mladi pišu), počeli su pisati tekstove o Koprivnici u renomiranom njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Do sada su im objavljena četiri članka o raznim temama, a uskoro se očekuje i objava petog. U zadnjem članku bave se upravo židovskim grobljem u Koprivnici te donose mnoge važne povijesne činjenice o životu podravskih Židova, posebice njihovom istrebljenju za vrijeme NDH.

Mladi gimnazijski novinari u tekstu spominju partizane i njihovu borbu protiv fašizma te Srbe iz Hrvatske i genocid počinjen nad njima. U ovom međunarodnom projektu učestvuje oko hiljadu škola iz cijeloga svijeta. Posebno su aktivni učenici iz zemalja njemačkog govornog područja te je samim time konkurencija jaka.

Do sad su objavili članke o galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama povodom njene obljetnice otvaranja, o renesansom festivalu i muzejskom projektu eksperimentalne arheologije Transfer, intervju s Koprivničankom Snježanom Božin, prevoditeljicom i ravnateljicom knjižnice pri Goethe Institutu u Zagrebu te spomenuti članak u židovskom groblju i njegovoj priči, nepoznatoj većini građana Koprivnice.

- Koliko je to zahtjevno za učenike u današnje vrijeme, kad se sve nastoji napraviti što lakše i zaobilaznim putevima, ne moramo posebno isticati. Članak objavljen u FAZ-u znači potvrdu znanja njemačkog na visokom stupnju; upoznatost s uzusima novinarske etike i morala te tehnike pisanja za ovu kuću. Ogroman je to plus u životopisu i donosi prednost kod dobivanja stipendija, studiranja ili zaposlenja - kaže Miodrag Maričić, profesor savjetnik Gimnazije Fran Galović Koprivnica.

- Projekt smo započeli prije nešto više od tri godine na poticaj voditelja Odjela za promicanje njemačkog jezika Geralda Hühnera. Ne postoji stroga obveza predavanja članka u neko određeno vrijeme, ali on mora biti u skladu sa uzusima koji vladaju u novinarskoj kući i profesiji. U praksi to znači da učenici moraju sami istraživati, intervjuirati, provjeravati izvore te ako je moguće čuti i drugu strane priče – napominje Maričić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više