>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Gordana Vilović: Novinarke su ugrožene

Loš je položaj novinara u cjelini, a svakako i žena koje su u ovoj struci brojnije u odnosu na muškarce. Borba za dignitet struke na ispitu je svaki dan, kaže politologinja s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Uoči Dana žena Sindikat novinara Hrvatske kampanjom ‘Žene novinarke i druge opasne stvari’ upozorit će na lošiji položaj žena.

Živimo u društvu u kojem se svakodnevno susrećemo s različitim oblicima diskriminacije žena. Tragični ishodi obiteljskih sukoba bjelodano pokazuju da je potrebno vikati i javno protestirati kad se, unatoč zakonima i konvencijama, narušavaju temeljna prava žena i njihovo dostojanstvo. Živimo u zemlji u kojoj je jedan dio žena prešutno pristao na ulogu koju su im drugi nametnuli. Bilo bi kako-tako da je to izbor tih žena, ali tek kad se dogode tragične situacije, onda i one same priznaju da zapravo nisu imale izbora.

Zbog čega je sve lošiji položaj žena i u novinarstvu?

Loš je položaj novinara u cjelini, a svakako i žena koje su u ovoj struci brojnije u odnosu na muškarce. Borba za dignitet struke na ispitu je svaki dan. Mislim da su novinari i novinarke u istom problemu. Novinarstvo je na raskršću – tranziciji između klasičnog i digitalnog. Struka se pomalo gubi između onoga što bi trebala biti i onoga što vlasnici i poslodavci žele u digitalnom dobu. Problem je da sigurnosti nema ni za novinare ni za novinarke. Brine me što je s jedne strane profesija feminizirana, a s druge je na rukovodećim mjestima u medijima žena jako malo. Kao da se unaprijed žene obeshrabruju da budu npr. glavne urednice ili direktorice medija.

Zašto muškarci godišnje zarađuju u prosjeku 13.572 kune više nego žene?

Nije to samo specifičnost našeg okruženja. Moguće da je patrijarhat kao općeprihvaćen obrazac doveo do toga da vlada uvjerenje kako je sramotno ako žena zarađuje više od muškarca i da su neki poslovi rezervirani za ‘mušku pamet’, osobito oni upravljanja i rukovođenja. Žena se uspinje na nekoj ljestvici do određenog stupnja i tu stane. Čak i same žene počnu vjerovati da je to plafon. Šteta, jer su istraživanja pokazala da su žene sposobnije upravljati složenim sustavima.

Koliko su novinarke ugrožene seksističkim i rodno diskriminativnim komentarima?

U ružne komentare uvjerili smo u posljednjih nekoliko godina nebrojeno puta. Strašno je što su oni koji su na određenim funkcijama u stanju izreći novinarkama. Same žene se neće izboriti za drugačiji tretman i iskorjenjivanje nepristojnih praksi ako se svi u društvu javno ne ograde i ne reagiraju istog časa. Hrvatsko novinarsko društvo reagira na svaki takav izgred i to je dobro, ali daleko smo od skandinavskog pristupa.

1/1