>

novosti logo

Kronika Kronika

Grabar Kitarović primila predstavnike manjina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je 24. juna delegaciju Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Aleksandrom Tolnauerom. U delegaciji su bili potpredsjednica Savjeta Renata Trischler te saborski zastupnici nacionalnih manjina i članovi Savjeta Vladimir Bilek, Nedžad Hodžić, Šandor Juhas, Milorad Pupovac i Furio Radin.

Kako je saopćeno iz Ureda predsjednice, delegacija SNM-a je informirala predsjednicu o razlozima donošenja Deklaracije o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj koju su tokom maja u Puli potpisali svi saborski zastupnici nacionalnih manjina i predsjednik Savjeta Tolnauer. Upoznajući predsjednicu Grabar Kitarović sa svojim ocjenama stanja ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj, naročito kad su u pitanju pripadnici nacionalnih manjina, članovi Savjeta izrazili su zabrinutost zbog porasta nesnošljivosti prema manjinama te su upozorili na narušavanje političke i međuetničke tolerancije u zemlji. Pri tome su naročito upozorili i na sve izraženije pojave netolerancije među mladima.

Izražavajući zabrinutost zbog porasta takvih tendencija, članovi Savjeta pozvali su predsjednicu da pruži podršku u borbi protiv negativnih pojava. Kolinda Grabar Kitarović iskazala je zabrinutost dubinom podjela u društvu te je izrazila razumijevanje za osjećaje koje tište brojne hrvatske državljane drugih nacionalnosti poručivši kako Hrvatska mora zadržati visoke standarde zaštite ljudskih i manjinskih prava koja su dostignuta za vrijeme pregovora s Evropskom unijom.

Pozvala je članove Savjeta na uspostavljanje zajedničkih projekata i inicijativa koje će promovirati vrijednosti suživota i snošljivosti kako bi se zajednički suprotstavili bilo kojem obliku diskriminacije. Predsjednica je pozvala članove Savjeta i na suradnju u Vijeću za društveni razvitak koje će uskoro biti osnovano, a koje će se baviti i ovom problematikom.

Članovi izaslanstva zahvalili su predsjednici na njenim stalnim nastojanjima u širenju i promicanju tolerancije, uključivosti i razumijevanja, kao i borbe protiv podjela u društvu. Pritom su posebno izdvojili jasne osude isticanja fašističkih simbola i poruke iz predsjedničinog govora povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici.

1/1